Završila je kao i Marilyn Monroe: Novinarka koja je previše znala o ubistvu John F. Kennedyja

Novinari koji se bave osjetljivim pitanjima poput politike, ekonomije i drugih “skliskih” tema znaju koliko novinarstvo može biti opasan posao. U ovom članku ćemo donijeti priču o slavnoj TV zvijezdi Dorothy Kilgallen te istražiti zašto se njezina smrt danas sve više smatra ubistvom.

Kažu da je bila moćnija od Oprah Winfrey

Dorothy Mae Kilgallen bila je novinarka koja je radila istovremeno za razne vrste medija te je sredinom prošlog vijeka zaradila status slavne osobe zbog čega je čak dobila i svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih. Oni koji su proučavali njezino vrijeme kažu da je bila moćnija i od današnje Oprah Winfrey. Kao kći novinara krenula je očevim stopama i s novinarskim poslom se počela baviti još prije 18-og rođendana. Javnost ju je najviše zapamtila kao novinarku lakih tema, no zapravo se bavila raznim temama poput politike i organizovanog kriminala. Kažu da je pokrivala sve velike slučajeve i da je bila jedna od najboljih istraživačkih novinarki svog vremena. Imala je oštar intelekt te je o svemu imala svoje mišljenje koje je uvijek bilo argumentovano.

Sumnjiva smrt

U trenutku smrti istraživala je ubistvo predsjednika Kennedyja. Upravo je to potaknulo pitanje je li njezina smrt zapravo ubistvo. Umrla je 8. novembra 1965. godine. Svoj zadnji dan je provela na uobičajen način. Radila je na snimanju popularne TV igre What’s My Line?, a nakon toga je otišla u bar hotela Regency gdje se našla s jednim novinarom na piću. Poslije toga je krenula kući. Njezin je suprug, inače poznati glumac i producent na Broadwayu, Richard Kollmar mlađi, rekao da je po dolasku kući bila dobre volje, ali da se brzo povukla na počinak. Ujutro su je mrtvu našle njezina frizerka i služavka. Istragu o njezinoj smrti je preuzeo biro koji je, sudeći prema novim spoznajama, bio pod kontrolom mafije. Nakon toga je provedena brza obdukcija koja je pokazala da je umrla od predoziranja kombinacijom barbiturata i alkohola. Kada je nađena u spavaonici u njoj je gorjelo svijetlo, a ona je bila našminkana i imala je još uvijek cvijet u kosi. Ako se spremala za spavanje i posezala za tabletama kako bi što prije zaspala znači da je trebala ugasiti svijetlo i biti spremna za postelju, a onda i skinuti šminku prije spavanja.

Prijateljstvo sa Sinatrom

Njezina plata je u današnjem novcu dosezala milion dolara na godišnjoj razini. Kao pripadnica društvene kreme u svom je domu redovno priređivala raskošne zabave na koje su dolazile slavne osobe. U 40-im prošlog vijeka mogla se vidjeti često u društvu s Frankom Sinatrom, no kada je kasnije u 50-ima ovo poznanstvo iskoristila kako bi napisala seriju članaka pod nazivom “Prava priča o Franku Sinatri”, a u kojima je razotkrila njegove brojne romanse, prijateljstvo je puklo po svim šavovima. On ju je nakon toga uglavnom vrijeđao po medijima i to ponajprije zbijajući šale na račun njenog izgleda, pa ju je tako nazvao “čudom bez brade”, a čak ju je uporedio s vjevericom.

Kritika suđenja neurohirurgu Sheppardu

Dorothy je ostala zapamćena kao jedna od novinarki koja je pratila suđenje neurohirurgu Samuelu Sheppardu, a koji je optužen za ubojstvo trudne supruge 1954. u obiteljskoj kući u Bay Villageu u predgrađu Clevelanda. Nakon što je proglašen krivim kritikovala je tu odluku i ustvrdila da je u suđenju bilo puno propusta. Kasnije je presuda poništena, a na to je dobrim dijelom uticala upravo Dorothy Kilgallen koja je prozvala u međuvremenu preminulog sudca za pristranost od samog početka sudskog procesa.

Zašto se toliko posvetila slučaju ubijenog predsjednika Kennedyja?

Dorothy je bila majka troje djece, a svojevremeno je posjetila Bijelu kuću sa sinom. Tom je prilikom sam predsjednik izdvojio vrijeme kako bi s njima popričao te se posebno posvetio dječaku. To ju se dojmilo pa je nakon njegova ubistva ovaj slučaj shvatila lično. Ustvrdila je da je više nego smiješan zaključak komisije koja je istraživala predsjednikovu smrt i ustvrdila da je Lee Harvey Oswald djelovao sam. Nakon toga je počela samostalno istraživati predsjednikovo ubistvo, kao i intervjuisati ključne ljude. Navodno je najavila da će otkriti ko stoji iza ovog atentata. Mark Shawn koji je radio kao pravni analitičar za CNN, ESPN i USA Today je objavio o knjigu o ovoj slavnoj novinarski 2016. pod nazivom “Novinarka koja je znala previše” (The Reporter Who Knew Too Much). On je tokom rada na slučaju došao do javnosti nepoznate građe. Uočio je da postoje neke nelogičnosti u izvještajima pa je tako u njenom tijelu nađeno više različitih barbiturata, a ne samo onaj koji joj je pripisao njezin doktor. Moguće je da su joj barbiturati stavljeni u piće još u baru hotela. Ona je napisala više članaka na temu atentata na JFK-a. Dana 23. februara 1964. objavila je članak u New York Journal –American, u kojem je prenijela svoj razgovor s Jackom Rubyjem, a koji je ubio Leeja Oswalda. Bio je to njegov jedini intervju. Ova je objava uznemirila FBI naročito Edgara Hoovera, pa je od tada bila pod njihovom prismotrom.

Baš kao Marilyn

Upravo je ona prva pisala o aferi Johna Kennedyja i Marilyn Monroe. Članak joj je objavljen 3. 8. 1962. , a dva dana kasnije Monroe je bila mrtva, te je navodno umrla od predoziranja, što je Dorothy odmah dovela u pitanje. Ono što je još intrigantnije što je i sama završila poput Marilyn samo tri godine kasnije. Kod obje žene koje su umrle navodno zbog predoziranja svijetlo je gorilo u spavaonicama. Moguće da je to bila neka vrsta potpisa ubice ili prije nemara. Ona je vjerovala da je šef mafije u Louisiani Carlos Marcello imao svoje prste u ubistvu Kennedyja pa je planirala sve podrobno istražiti.

Njezina frizerka, koja joj je bila i prijateljica, je izjavila da se pred smrt bojala za svoj život i život svoje porodice zbog onoga što je znala. Navodno je kupila pištolj i promijenila oporuku. Uz to nađena je kako spava u sobi u kojoj nikada nije spavala, a čitavo je poprište zločina djelovalo kao jedna scenografija. Nakon što je umrla njen dosje s podacima o atentatu na predsjednika je nestao i do danas nije nađen.

Sam Ernest Hemingway ju je proglasio najboljom ženskom književnicom onog vremena dok ju je New York Post nazvao najmoćnijim ženskim glasom Sjedinjenih Država. Koliko je građa koju je Shawn našao uznemirujuća pokazuje i činjenica da je zatražio od tamošnjih organa pravosuđa novu istragu o njezinoj smrti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti