Šta je ‘tajna’ svemirska letjelica američke vojske radila u svojoj rekordnoj misiji?

“Tajni” svemirski avion Američkih svemirskih snaga X-37B postavio je novi rekord boravka u orbiti gdje se nalazi više od 900 dana.

Avion je lansiran iz Cape Canaverala na Floridi 17. maja 2020. godine te je sada značajno premašio prethodni rekord boravka u orbiti koji je iznosio 780 dana.

Svemirski avion X-37B je omogućio SAD-u da nastavi izvoditi eksperimente u svemiru čak i nakon gašenja Space Shuttle programa. Autonomni avion je relativno manji od šatla te se može brzo poslati u svemir, no u posljednje vrijeme je proveo više dana u svemiru nego na tlu.

X-37B he trenutno u šestoj misiji pod nazivom Orbital Test Vehicle 6 (OTV-6), koja je uslijedila nakon pet prethodnih i uspješnih misija. Svaka misija je trajala duže od prethodne, a prva je lansirana 2010. godine i trajala je manje od godinu dana. Druga misija je lansirana 2011. godine, a avion je prije slijetanja u bazu Vandenberg u orbiti proveo 468 dana. OTV-3 misija je trajala 674 dana, a OTV-4 ukupno 718 dana prije nego je avion sletio u Svemirski centar Kennedy n Floridi. Lansiranje misije OTV-5 obavljeno je u septembru 2017. godine, a trajala je 780 dana. Aktuelna misija OTV-6 premašila je 900 dana boravka u orbiti.

O misijama i dostignućima aviona X-37B nema informacija. Špekuliše se da svemirski avion napajaju solarni paneli i litij-jonske baterije te da je fokus na nadzornoj tehnologiji ili eksperimentima na satelitima u niskoj orbiti. Operacijama svemirskog aviona upravljaju Američke svemirske snage, koje su od 2019. godine objavile tek šture informacije. Godine 2020. je bilo govora o tri eksperimenta misije OTV-6.

Prvi od njih je imala zadatak da ocijeni reakciju pojedinih komponenti u svemiru, a druga je dizajnirana da proučava utjecaj svemirskog zračenja na sjemenke. Treći eksperiment je osmislio Laboratorij za pomorska istraživanja, a fokus je bio na pretvaranju sunčeve energije u mikrovalnu energiju te njen prijenos na Zemlju.

U svemirskom avionu su i drugi eksperimenti o kojim nema informacija, ali i tako dugi let pruža velike količine podataka o avionici, sistemima toplotne zaštite, elektromehaničkim sistemima leta, naprednim pogonskim sistemima i autonomnom orbitalnom letu.

X-37B nije jedini svemirski avion u orbiti. U augustu ove godine je Kina lansirala svoj svemirski avion s oznakom 53357/2022-093A, koji također kruži oko planete. Detalja je i u ovom slučaju malo, ali je ovo pokazatelj da Kina sustiže SAD kada je riječ o mogućnostima u svemiru.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti