Zašto mlade nose veo? Razlog je jeziv!

Postoje raznorazni svadbeni običaji, ali razlog kako je ovaj nastao je daleko od romantike.

veo1

Vjenčanje bi trebalo da predstavlja najsretniji dan u životima mlade i mladoženje. Organizacija svadbe, muzika, veselje i restoran, su nekako uvijek u drugom planu u odnosu na mladino biranje vjenčanice i svjetla pozornice koja su uperena ka njoj tog posebnog dana.

Za svaku mladu se kaže da je najljepša mlada, i jeste, tog njenog dana isijava njena posebnost i samopouzdanje. Međutim, da li se ikada zapravo zamislimo šta znače svi ti običaji kojih se tako lakomisleno pridržavamo?

Mlade veo nose još od Rimskog doba, iako razlog za to nije baš bajkovit i romantičan, kako smo mislili. U to vrijeme, žene su od glave do pete bile prekrivene crvenim plaštom. Plašt je trebalo da predstavlja mladu u vatri, kako bi ona odbila i zastrašila sve zle duhove koji bi željeli da bace kletvu na par.

Tokom vremena i mijenjanja mode, mlade su počele da nose samo veo kako bi se zaštitile od ovih zlih duhova. Do današnjeg vremena, veo nose i iz razloga da sakriju lice pred mladoženjom kod ugovorenih brakova.

Danas, najčešće, veo predstavlja više aksesoar i ukras, nego što simbulizuje stare običaje. Izuzetak možemo pronaći u jevrejskoj kulturi, gdje mlade nose veo kako bi se javnosti pokazalo da mladoženja ne ženi mladu samo zbog njenog fizičkog izgleda.

U svakom slučaju, nama je svaka mlada najljepša, a veo, makar izgledom, je nježan, romantičan i bajkovit detalj svakog vjenčanja,

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti