TOP LISTA NADREALISTA: Evo koje su sve događaje u Jugoslaviji Đuro, Nele i ekipa PROROČANSKI predvidjeli!

Top Lista Nadrealista je bila jedna od najpopularnijih humorističkih serija u Jugoslaviji.

tln1

Mnogo skečeva koji su odigrani desili su se kroz nekoliko godina. Postavlja se pitanje da li to mi živimo u epizodama Top Lista Nadrealista?

Štrajk policije. Skeč u kome policija štrajka uz povike “vratite nam palice” desio se u više puta nakon rata u BiH, jer je u više navrata policija štrajkala.

Jezici. Došlo je do epohalnog otkrića da u jugoslovenskoj lingvistici ne postoji jedan jezik (srpsko-hrvatski) već da svaka republika ima svoj jezik.

Nacionalne škole. “Obdanište složna braća” skeč čija se radnja odvija u vrtiću, gdje su djeca podijeljena u tri grupe, sa nastavnicima, po nacionalnostima. Danas se i to može vidjeti, nemamo tri škole pod jednim krovom, ali imamo dvije.

Dva Sarajeva – Istočno i zapadno Sarajevo. Danas imamo Istočno Sarajevo, drugi dio zapadno, ne zove se zapadno, nego samo Sarajevo.

Kantoni. Mnogi nisu ni znali šta su kantoni, ali i to se pominje u skeču. Danas država BiH ima 10 kantona

Prva privatna radna akcija. Skeč u kojem lokalni moćnik Hapa, eksploatiše radnu snagu, i bogati se na njoj. Danas je to česta pojava kod poslodavaca.

Himna. Nakon samostalnosti RBIH, novonastala država dobila je svoju zastavu, grb i himnu (Jedna si Jedina), nakon dejtonskog mirovnog sporazuma, izmjene ustava i obustave rata, BiH je dobila novu zastavu i grb kao i himnu, ali tekst za himnu i nakon više od 20 godina još uvijek nije usvojen.

Štrajk vlasti. Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, zajedno s nekoliko stranačkih kolega iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), najavio je štrajk glađu … u znak protesta protiv opozicije u Srbiji! Takav skeč su ‘Nadrealisti’ snimili još 1991.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti