NIKO NEMA ODGOVORA: Misterije koje niko nije uspio da odgonetnuti, pa ni nauka! (FOTO)

Svijet obiluje misterijama koje naučnici još ne znaju objasniti, a mi vam predstavljamo neke od njih.

misterije2

Ove misterije dovode u pitanje ono što već mislimo da znamo o prošlosti i životu uopšte.

Pa da počnemo …

Kineske mozaik linije

Ove neobične i lijepe linije urezane su u kineskoj pustinji Gansu Šeng.

Nalaze se u blizini Mogao pećina, koje su zaštićene kao svjetska baština.

Linije zahvataju veliko prostranstvo, ali uprkos neravnom i nepristupačnom terenu zadržavaju linearne proporcije.

Prvi kameni kalendar

U pustinji Sahara, u Egiptu, nalazi se najstarije “astronomski poredano kamenje” na svijetu: Nabta.

Više od hiljadu godina prije nego što je nastao Stonehenge, ljudi su ovdje poredali kamenje u krug, na obali jezera koje je odavno presušilo.

Prije više od 6.000 godina, tri metara visoko kamenje dovučeno je sa udaljenosti od jednog kilometara. Iako je pustinja u zapadnom dijelu Egipta potpuno suha, to nije bio slučaj u prošlosti. Postoje uvjerljivi dokazi da je bilo nekoliko vlažnih perioda u prošlosti, a posljednji prije 130.000-170.000 godina.

U to vrijeme, ovdje se nalazila savana, u kojoj su živjele brojne životinjske vrste, poput bivola i velikih žirafa, raznih vrsta antilopa i gazele.

Gvozdeni zavrtanj star 300 miliona godina

U ljeto 1998. ruski naučnici, koji su 30.000 kilometara jugozapadno od Moskve tragali za ostacima meteorita, pronašli su dio stijene, u kojoj se nalazio gvozdeni šaraf.

Geolozi procjenjuju da je kamen star 300-320 miliona godina.

U to vrijeme, na Zemlji ne samo da nije bilo inteligentnih oblika života, već ni dinosaurusa. Zavrtanj, na kome se jasno prepoznaju glava i žljeb, dug je oko jedan centimetar, a u prečniku ima oko tri milimetra.

Drevna raketa

Pretpostavlja se da drevni crtež na zidovima pećine u Japanu potiče iz perioda starijeg od 5.000 godina p.n.e.

Klizajuće kamenje

Ovaj fenomen ni NASA ne može da objasni. Riječ je o kamenju koje klizi po isušenom koritu jezera u američkom nacionalnom parku “Dolina smrti”.

Jezero Racetrack prostire se na površini od 4 km od sjevera na jug i 2 kilometra od istoka na zapad i prekriveno je blatom. Kamenje, ponekad teško stotine kilograma, klizi preko sedimenata, ostavljajući za sobom brazde, ali još niko nije imao priliku da vidi kada se to desilo.

Moć piramida

Zidovi piramida drevnog meksičkog grada Teotiuakan napravljeni su od minerala mikašista, iako se najbliži kamenolom nalazi u hiljade kilometara udaljenom Brazilu.

Danas se ovaj kamen koristi u tehnologiji i proizvodnji energije, pa se postavlja pitanje zbog čega su graditelji išli toliko daleko da bi ugradili ovaj materijal u zidove svoga grada.

Divovi u Nevadi

Indijanska legenda o 3,6 metara visokim riđokosim džinovima koji su živjeli u ovoj oblasti prije nego što su je naselili Indijanci potvrđena je kada su 1911. u jednoj pećini otkriveni mumificirani ostaci džinovske ljudske vilice.

Godine 1931. u koritu jezera nađena su i dva skeleta, od kojih je jedan bio visok 2,8, a drugi 3,5 metara.

Loladofljev tanjir

Riječ je o 12.000 godina staroj kamenoj posudi, koju je poljski profesor Sergej Loladof otkrio u Nepalu. Izgleda da Egipat nije jedino mesto koje su u prastara vremena posetili vanzemaljci. Na tanjiru je jasno vidljiva ploča u obliku NLO, a tu je i biće koje nevjerovatno podsjeća na “malog zelenog”.

Izvor: magazin.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti