Kako znati da ste pronašli pravu osobu? Tajna je u ovome …

Možda se više ne sjećate baš tačno trenutka kada ste shvatili da je vaš partner onaj pravi, ali zato znaju naučnici. Nova studija dokazala je da se ne radi o nekom dobrom osjećaju, boji očiju ili šarmu, već je i to određeno u našim genima.

Naučna studija objavljena u časopisu Nature zaključuje da se malo toga sakriva u načinu kretanja, tehnikama zavođenja ili najljepšem osmijehu koji ste ikada vidjeli – partnere ipak biramo i prema željama naših gena.

right

Istraživanje je pokazalo kako svaki čovjek ima jedinstven sistem humanog leukocitnog antigena HLA. On je inače zadužen za ispravan rad našeg imuniteta i odbranu od raznih virusa ili bakterija, ali i ključni faktor koji stvara hemiju odnosno privlačnost prema određenim osobama koje sretnemo tokom života.

Naučnici su pratili razinu privlačnosti kod 254 para i pokazalo se da različit HLA djeluje na razinu želje za intimom i razmnožavanjem između muškarca i žene. Studija takođe naslućuje da se u sistemu HLA krije i odgovor na pitanje zašto nas ponekad privlači, a ponekad odbija prirodni miris drugih osoba, ali treba uzeti u obzir da su u testiranju sudjelovali muškarci i žene koji su već neko vrijeme parovi pa su možda bili i pristrasni u želji da se pokažu što zadovoljnijima u vezi.

Teorija o prirodnom mirisu kao glavnom izvoru privlačnosti između osoba potvrđena je već u više studija. Tako je Narodni zdravstveni list objavio rezultat studije biologa Clausa Videkinda iz 1995. Videkind je odredio tipove HLA kod 49 žena i 44 muškarca koji se nisu međusobno poznavali pa dao ženama da pomirišu majice muškaraca nakon što su u njima spavali dvije noći zaredom. Pokazalo se da su žene odabrale majice koje su nosili muškarci s različitim HLA-om od njihova, a neki od mirisa podsjećali su ih na njihove trenutne ili bivše partnere. Majice muškaraca s vrlo sličnim HLA-om žene su okarakterisale kao potpuno neprivlačne.

Izvor: tportal.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti