Tajne drevnih spisa: Zemljom su vladali ‘kraljevi s neba’?

Jesu li Zemljom zaista vladali “kraljevi nebeski”, a ako nisu – zašto se spominju uz stvarne vladare?

Otkriveni tokom godina u brojnim regijama drevne Mezopotamije, kopije onog za šta se vjeruje da je jedini rukopis koji se referiše na Listu sumerskih kraljeva, a u detalje opisuje kako je u dalekoj prošlosti našom planetom vladalo osam misterioznih kraljeva punih 241 hiljada godina!

Na listi se čak navodi kako su “sišli s neba”, a iako taj popis otkriva nevjerovatnu priču koju mnogi nazivaju teorijom zavjere, naučnici do danas nemaju logično objašnjenje za to. Od brojnih  arheoloških nalaza i artefakata otkrivenih na tlu nekadašnje Mezopotamije, rijetko je koji zanimljiviji i misteriozniji od tog drevnog rukopisa napisanog klinastim pismom na glinenim tablicama. Taj popis ne otkriva samo redoslijed i vrijeme vladavine sumerskih kraljeva, već i onih okolnih naroda. Ono što cijelu priču dodatno produbljuje je to što se tzv. mitske preddinastičke figure spajaju sa stvarnim istorijskim vladarima čije smo postojanje nepobitno utvrdili. Prvi fragment teksta je star oko 4.000 godina te ga je otkrio istraživač Hermann Vollrath Hilprecht na mjestu drevnog Nipura. Od tada je pronađeno još barem osamnaest primjera takvog popisa, a većina njih potiče iz vremena druge polovine trajanja dinastije Isin – između 2017. i 1794. p.n.e.

“Nakon što je kraljevanje sišlo s neba, kraljevstvo je bilo Eridug. U Eridugu, Alulim je postao kralj, vladao je 28.800 godina. Alaljar je vladao 36.000 godina. Dva kralja, oni su vladali 64.800 godina …” “U 5 gradova 8 kraljeva; oni su vladali 241.200 godina. Potom ih je poplava pregazila …”   – to piše na prvom dijelu Popisa kralja Sumera.

Ko je mogao vladati hiljadama godina?

Do početka trećeg stoljeća prije nove ere Sumer je obuhvatao barem dvanaest odvojenih i nezavisnih gradova -država: Kiš, Ereh, Ur, Uruk, Sipar, Akšak, Larak, Nipur, Adab, Uma, Tibira i Larsa. Na popisu kraljeva jasno stoji kako je osam njih (a u nekim verzijama i deset) vladalo prije velike poplave, koja se povezuje s biblijskim Potopom. Jednako tako, između Adama i Noe postoji osam generacija, što povlači paralelu s osam sumerskih kraljeva. Neki vladari koji se spominju u ranijim spisovima, kao što su Etana, Lugal-banda i Gilgameš, su mitske i legendarne figure čiji su herojski podvizi tema brojnih sumerskih priča i predaja. No, kako je moguće da su kraljevi mogli vladati hiljadama godina, i ako stvarno jesu, tada to zasigurno nisu bili ljudi.  Oni koji takav popis smatraju običnom pričicom koja je zapalila pobornike pristaša teorija zavjere smatraju kako su brojke o godinama vladavine obična izmišljotina, no s druge strane postoji i velik broj ljudi, među kojima su i neki naučnici, koji vjeruju da su prvi kraljevi bili ‘nebeski’ i da su mogli živjeti duže od običnih smrtnika. 

Velika misterija

Bila to obična priča ili ne, najvažnije pitanje koje se nameće je zašto bi Sumerani kombinovali mitske vladare s kasnijim stvarnim istorijskim ličnostima, zašto bi u određenom razdoblju počeli “normalno” brojati godine te zašto postoji tako puno sličnosti s knjigom Postanka.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti