KAKAV POGLED: Prvo izviđanje vazduhoplovne baze u izgradnji Željava-Bihać 1967.

Aerodrom Željava-Bihać bio je najznačajniji i najskuplji vojni objekt Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

izvidnjanje

Ovaj video je slobodna računarska reinterpretacija 1. izviđačkog leta aerodroma Željava-Bihać od strane jedinice 352.iae (izviđačke eskadrile) koja je u to vrijeme bila stacionirana na aerodromu Pleso u Zagrebu, a tokom 7. mjeseca 1968. trajno je premještena na taj novosagrađeni aerodrom.

Taj let je stvaran događaj koji se dogodio 08.09.1967., a tokom njega su nastale zabilješke pilota na osnovu vizuelnog posmatranja koje imamo čast ovdje prezentovati.

Aerodrom Željava-Bihać bio je najznačajniji i najskuplji vojni objekt Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Građen je pod značajnim velom tajnosti, kao i svi tadašnji jugoslavenski hladnoratovski objekti specijalne namjene, u periodu od 1948. do 1968. godine.

Glavna namjena mu je bila odbrana i odvraćanje potencijalnog agresora na državu te je kao takav uvijek bio u interesu zanimanja stranih obavještajnih službi što konkretno dokazuju idanas deklasifikovani snimci špijunskih satelita CIA-e koja je godinama iz orbite nadgledala izgradnju ovoga objekta.

Izvor: blic-portal.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti