Zašto mačke odlaze od kuće?

Mačke često napuštaju svoj dom, a mnoge se više nikada ne vrate.

Životinje odlaze čak i kad su dobro zbrinute, a vlasnici ne znaju razlog zbog čega se takve situacije događaju. Provedu puno vremena na razmišljanje i traženje svojih ljubimaca, ali mnogo puta bez uspjeha i povratka.

Kako bi smanjili rizik takvih slučajeva, potrebno je otkriti mjesta koja mačke posjećuju nakon što napuste svoju kuću i zašto to čine. Postoji nekoliko različitih razloga koji vašu mačku mogu navesti na bijeg od kuće, a najčešći se radi o periodu godine kad intenzivno traže partnera ili partnericu za parenje, znatiželjnoj mački koja želi istraživati okolinu ili onoj koja traži nezavisnost.

Vrijeme parenja

Mačka koja traži partnera, sigurno će pronaći način da izađe iz kuće. Potreban je samo trenutak nepažnje, otvoren prozor ili vrata koji će mačka iskoristiti za bijeg. Kad je njihova želja na vrhuncu, mačkin glavni cilj je samo i jedino pronaći partnera, a učinit će sve da u tom naumu i uspije.

Budući da mačke vrlo rano polno sazrijevaju, već od četvrtog ili petog mjeseca njihova života trebate biti na oprezu. U slučaju da imate mužjaka, razlozi za bijeg bit će jednaki. Ako osjeti miris ženke u blizini, otići će u potragu za njima.

Da bi izbjegli ovakve situacije, edukujte se na vrijeme i konsultujte s veterinarom u vezi sterilizacije, odnosno kastracije.

Istraživanje i upoznavanje okoline

Mačke su prirodno znatiželjne životinje koje vole otkrivati nova mjesta. Istraživanje okoline udaljava ih od njihovog doma, a u tu grupu mačaka ubrajaju se i one koje su sterilizovane.

U određenom trenutku se može dogoditi da požele istražiti komšiluk ili primijete druge mačke s kojima se žele upoznati. U tom slučaju mačka se najčešće vrati kući za nekoliko sati ili odluči biti daleko od kuće dva do tri dana.

Želja za samostalnim životom

Samostalnost je obično ljudski poriv, no moguće je da se ista želja javi i kod mačaka. Postoje mačke izuzetno jake ličnosti koje imaju vrlo jasne ideje o tome kako bi željele živjeti.

Iako su takvi slučajevi rijetki, mačke vole i žele slobodu bez obzira na dobre uslove života u porodici. Koliko se god trudili vraćati je kući, ona će uvijek pronaći put za ponovni odlazak i pokazati vam da je sloboda njezin izbor. Zanimljive su takve priče, jer nam pokazuju drugu stranu mačje ličnosti i potrebe za vlastitim unutrašnjim svijetom.

Iako ih ponekad ne razumijemo, mačke imaju svoje želje i potrebe koje moramo poštivati.

Mačka je napustila kuću i više se nije vratila

Mnogo je slučajeva u kojima se mačka nakon odlaska iz kuće u nju više nije vratila. Tokom svog putovanja možda doživi nesreću ili pojede nešto otrovno nakon čega ugine. Čak i u samo nekoliko sati izvan kuće, može se dogoditi nešto nenadano, a vaša ljubimica se više nikada ne vrati kući.

Iako se vlasnici uvijek nadaju i traže svoju mačku, činjenica je da se na ulici događaju loše stvari i da u buduće treba biti oprezniji. Gledajte na vašu mačku kao na ravnopravnog člana porodice i zaštitite je na sve načine kako ne bi nepovratno napustila svoju kuću.

Hoće li se mačka vratiti?

Puno je razloga zbog kojih mačka želi napustiti svoju kuću, barem na neko vrijeme. U većini slučajeva, ponovno se vrati nakon nekoliko sati ili dana. Mačke jako dobro znaju put do svoje kuće, naročito one koje su navikle biti na ulici.

Ako je vaša mačka rasla u kući i navikla se na život u zatvorenom prostoru, ne poznaje svoju okolinu i komšiluk. Tada može doći do dezorijentisanosti, a povratak kući mogao bi trajati puno duže. Kad se vrati, poželjno je okupati mačku i provjeriti ima li buhe ili druge parazite.

Ako je prošlo više od jednog dana, a vaša mačka se ne vrati, pripremite plakate s njezinom nedavnom fotografijom, fizički opis, adresu ili područje s kojeg je nestala. Možda ju je neko primijetio i na vrijeme je uspijete vratiti kući.

Kako spriječiti odlazak iz kuće?

Ponekad nismo svjesni kako funkcioniše mačji um i koji su njezini razlozi za bijeg od kuće. Kako bi spriječili njezin odlazak i rizikovali da se više nikada ne vrati u svoj dom, potrebno je preduzeti određene mjere opreza.

Jedna od najvažnijih stavki svakako je sterilizacija, odnosno kastracija ako se radi o mužjaku. Tako ne sprečavate samo bijeg od kuće u vrijeme parenja, već se može izbjeći preveliki broj mačaka i njihovo napuštanje koje je danas veliki problem širom svijeta.

Uobičajen način bijega mačke iz kuće ili stana je kroz otvoren prozor. Dok čistite stan ili ste ga otvorili zbog provjetravanja, možete zaboraviti na svoju ljubimicu kojoj će takav prizor privući pažnju. Kako bi izbjegli slične situacije, najbolje je kupiti zaštitnu mrežu za prozore koja se prodaje u svim trgovinama za kućne ljubimce.

Osim prozora, kritična su i ulazna vrata zato dobro obratite pažnju na njihovo zatvaranje nakon ulaska i izlaska iz kuće. Mačka će otvorena vrata iskoristiti za bijeg, a učinit će to u trenutku u kom se nećete snaći, niti je moći zaustaviti. Svi članovi porodice moraju biti odgovorni i poštivati pravila kako bi se mačka zaštitila od bijega.

Izvor: macke.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti