Odlazak u toalet koji je izazvao rat

Incident kod mosta Marka Pola, poznat i kao incident Luguo qiao prema kineskom imenu mosta, dogodio se u julu 1937. godine.

Most se nalazi u gradiću Wanpingu blizu Pekinga, tada na granici između Kine i Japanskog Carstva. Bilo je to vrijeme velikih napetosti između Kine i Japana (Japanci su težili postati velesila na Dalekom istoku) tako da su se s obje strane mosta nalazili vojnici. Jednom prilikom Japanci su izveli nenajavljeni manevar u noći, što je rezultovalo kratkom razmjenom paljbe. Nakon što je završila, japanski vojnik Shimura Kikujiro otišao je obaviti nuždu.

Japanci su uz pristanak Kineza krenuli u potragu za nestalim vojnikom. Kako ga nisu pronašli, bili su uvjereni da su ga Kinezi zarobili, ali to ne žele priznati. To im je poslužilo kao povod za opšti napad na kineske položaje. Sukob je na kraju prerastao u Drugi kinesko-japanski rat, koji se kasnije stopio s Drugim svjetskim ratom na Pacifiku. Shimura se vratio na položaj, izbezumljen iznenadnom pucnjavom i tvrdnjama da je zarobljen. Objasnio je da je prilikom traženja nužnika po noći zalutao te mu je trebao čitav dan da pronađe put natrag.

Neki danas vjeruju da je incident mogao biti namjerno izazvan kako bi se provocirao sukob, ali većina istoričara smatra da nema dovoljno dokaza za takav zaključak.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti