TRAGOM SERIJSKOG UBICE: Da li je riješena misterija Zodijaka? Jedan čovjek tvrdi da jeste

Postoji nekoliko nerazjašnjenih misterija koje i dan danas intrigiraju javnost. Jedna od takvih je slučaj Zodijaka. Nepoznati počinilac terorisao je područje zaliva San Francisco krajem 1960-ih i početkom 1970-ih, ubivši najmanje sedam ljudi (u pismima je, kako tvrdi, ubio 37)

zodiac1

Njegovo provociranje policije i štampe kriptičnim pismima prouzrokovalo je eru medijskog širenja javnog terora; zagonetka njegovih nerazriješenih šifri i zastrašujuće zavirivanje u njegov um nadahnula je film ‘Zodijak’ Davida Finchera iz 2008. godine, bezbroj istinskih TV specijalaca i strastveno aktivnih amaterskih detektivskih foruma. Drugim riječima, slučaj Zodijaka je u centru pažnje decenijama.

A šta ako pomislite, na osnovu rukopisa i dokaza otisaka prstiju, porodične priče i istražnih metoda policijske uprave San Francisca, da je vaš otac ubica?

Ova priča je u fokusu četvorodjelne mini serije ‘Najopasnija životinja od svih’, koja istražuje istoimenu knjigu Gary Stewarta i novinarke Susan Mustafe, koja je bila najprodavanija u 2014. godini. Stewart, vlasnik preduzeća za održavanje zgrada iz Luizijane, posumnjao je, kada se ponovo povezao sa biološkom majkom, da je njegov biološki otac bio Zodijak.

Ross Dinnerstein, izvršni producent ove serije, dobio je Stewartovu knjigu od svog agenta 2017. godine.

“Uvijek me je fascinirala ova ideja borbe prirode protiv prirode, i to je bila samo jedna od onih knjiga koje sam pročitao i nisam mogao da nastavim dalje. Osjetio sam povezanost sa Stewartom”, rekao je on za The Guardian. Iako su njih dvojica imali različite porodične situacije – Stewart je usvojen tri mjeseca nakon što su ga rođeni roditelji napustili na stepenicama hotela i nije znao svoje porijeklo do 39 godine – obojica su odrasli na jugu i iste su starosti.

“Shvatio sam njegovu potrebu za odgovorima i informacijama”, rekao je Dinnerstein. Njih dvojica su se sprijateljili, nakon upoznavanja u  New Orleansu, ali Dinnerstein je podstakao više objektivnosti u prilagođavanju knjige.

Prve dvije epizode ​​se potpuno drže Stewartove perspektive, preispitujući prizore iz mladosti njegovih roditelja i stavljajući dokaze u koherentan slučaj. Stewart napuštanje, pred kamerom ponavlja često i emotivno. Njegova biološka majka Jude Chandler iz San Francisca kontaktirala ga je 2002. godine. Tada je on saznao priču o braku svojih roditelja i bjesktvu od zakona koje bi bile šokantne čak i da nema sumnji u to da je njegov otac bio Zodijak.

Stewartov otac, Earl Van Best, imao je 28 godina kada je primijetio 13-godišnju Jude kako se spušta iz školskog autobusa u San Franciscu. Ono što je jasno iz javnih zapisa je njihov šokantan odnos, nazvan “Sladoled romansa” na naslovnim stranama širom zemlje zbog priče Van Besta o podvođenju maloljetnice, što je rezultiralo bježanjem od zakona, putovanjima u inostranstvu i mučnim trudnoćama Jude koja je je zatrudnila sa samo 15 godina.

Nakon što je napustila svoje dijete u New Orleansu, Jude se vratila svojoj porodici u San Francisko i nikada se nije osvrnula. Stewartove sumnje u to da je njegov otac bio ubica, pojačale su se usljed nedosljednosti u priči majke, koja je zbog traume potisnula bolna sjećanja.

Policija je bila oprezna u pružanju informacija o Van Bestu. Zanimala ga je kriptografija i proveo je vrijeme u bolnici za mentalne bolesti. Jedno od ubistava dogodilo se na samo dva bloka od Van Bestovog stana. Novinarka Mustafa je dovela stručnjake za otiske prstiju i rukopisa koji su tvrdili da su Van Best i Zodijak vjerovatno ista osoba. Van Best je umro 1984. godine u Meksiku, gdje je sahranjen u neoznačenom grobu.

Režiser serijala Keef Davidson, koji je Stewarta nazvao ušao je u projekat sa skepticizmom. Od samog početka, rekli su Davidson i Dinnerstein The Guardian-u, bilo im je jasno da će morati nezavisno da procjene Stewartove tvrdnje.

Tim je angažovao nezavisnog privatnog detektiva, čiji je otac, i sam bio ugledni istražitelj u San Franciscu.

“Činjenica da nas je Stewart podržavao u tome da angažujemo profesionalnog istražitelja koji će istražiti svaki aspekt njegove prošlosti, za mene je značila da ovaj čovjek zaista vjeruje da mu je otac Zodijak”, rekao je Davidson.

Druga polovina serije istražuje Stewartovu priču, forenzičke dokaze od ograničenog broja uzoraka DNK koji drži policija San Francisca.

“Sve u svemu, veliki znak pitanja je bio: Da li je Stewart u pravu? I hoćemo li to riješiti?”,  rekao je Davidson. Bez previše spojlera – istraga i pitanja Stewartovog identiteta kao čovjeka sa misijom, dramatično su se raspleli u drugoj polovini četvrte epizode ​​- sa sigurnošću se može reći da je tim došao do nekih zaključaka.

Ipak, Dinnerstein i Davidson smatraju da je serija mnogo više od jednog osvrta na misteriju identiteta Zodijaka; prije je to emisija koja istražuje naslijeđe napuštanja, pitanje genetskog naslijeđa i šta se dešava kada opsesija postane identitet.

S obzirom na nedostatak uzorka DNK ubice Zodijaka, “mislim da njegov identitet nikada neće biti otkriven”, rekao je Dinnerstein. Ali, “ova priča je mnogo više od istinske kriminalne predstave o zodijaku. Riječ je o čovjeku koji traži svoj identitet i oporavlja se od traume, iskonske rane, koje se ni ne sjeća.”

Izvor: ekspres.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti