14-godišnjak snimio fotografije Zemlje iz svemira

Meteorološki balon sa Lego figuricom kao jedinim “putnikom” završio je svoje putovanje do ruba svemira i nazad sletivši u dvorište jednog dječaka, donoseći sa sobom veliku količinu atmosferskih podataka, kao i zapanjujuće fotografije Zemlje.

Balon, koji je sletio 25. avgusta napravio je 14-godišnji učenik Jack Miron iz Bedforda u New Hampshireu, SAD.

On nije znao da NASA koristi istu tehnologiju za istraživanje i proučavanje atmosfere Marsa, Venere i drugih nebeskih tijela.

Njegov prvenstveni fokus je bio na projektu koji je radio kao učenik osmog razreda.

Ideju je dobio kada je putujući u Kanadu prije dvije godine gledao kroz prozor aviona. “Uvijek sam se pitao kako avioni mogli letjeti”, rekao je on. “Bilo je nevjerovatno gledati na svijet odozgo.”

Za samo sedam dana, Jack je uspio dizajnirati i napraviti svoj meteorološki balon zajedno sa uređajima za mjerenje atmosferskih prilika. “Najveći problem koji sam morao riješiti bio je da se ne desi da balon u povratku padne u Atlantski okean”, istakao je mladi konstruktor.

“Samo netko vrlo pametan, neko ko je dugo i strpljivo proučavao atmosferu može izračunati prave uslove za slanje balona tako visoko, kao i način da se balon ponovo vrati na Zemlju bez problema. On je dječak sa umom inžinjera”, rekao je David Robinson sa Columbia University, stručnjak za istraživanje atmosfere.

Po slijetanju balona sam Jack je rekao: “Bio sam toliko uzbuđen i presretan da se vratio nazad – mislio sam da ga više nikad neću vidjeti. Bio sam oduševljen! ”

Ono što je kasnije otkrio bio je i veliki broj panoramskih fotografija Zemlje snimljenih putem male kamere koju je instalirao u balonu.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti