Vodeći ruski naučnik za nuklearnu fiziku: “Vanzemaljska civilizacija nas nadgleda a mi smo u rezervatu”

Moguće je da je naša planeta “rezervat” u kojem su nas mnogo naprednije civilizacije sa drugih planeta na neki način izolovale od kontakata i nadgledaju naš razvoj, ne želeći da se mješaju i utiču na njega, izjavio je  Aleksander Panov, vodeći istraživač na Institutu za nuklearnu fiziku pri Moskovskom državnom univerzitetu.

panov1

Aleksander Panov je predsedavajući Saveta za astronomiju pri Ruskoj akademiji nauka, a nedavno je šokirao javnost tvrdnjom: “Naravno da mi nismo sami. Nije pitanje da li oni postoje, nego gdje postoje.”

Panov vjeruje u vanzemaljce i tvrdi da druge inteligentne civilizacije izbjegavaju da se susretnu sa nama, ali su nas njihovi pripadnici vjerovatno već posjećivali u dalekoj prošlosti.

On smatra da je astroarheologija veoma važna zbog toga i treba da bude usmjerena i na površinu Mjeseca, čije bi nam detaljne fotografije o mogućoj vanzemaljskoj prošlosti mogle mnogo toga da otkriju.

Ako smo u “karantinu”, možda su nam zbog toga signali koje šalju razumna bića sa drugih planeta “blokirani”, ili nismo u stanju da ih prepoznamo, jer nam stižu kao ponovljeni brzi radio-praskovi sa ciljem da ometaju SETI istraživače i skrenu im pažnju – smatra Aleksander Panov, nazivajući takvu blokadu “uspostavljanjem zone radio-tišine” oko nas, da bi nas visoko razvijene civilizacije držale dalje od sebe.

Ali, to ne znači da mi ne treba sa svoje strane da nastojimo da ispitamo i otkrijemo postojanje drugih planeta sa inteligentnim bićima koja su u stanju da šalju signale i putem njih komuniciraju, smatra ruski astronom, koji je angažovan na stvaranju ruske svemirske opservatorije “Spektar-M”, koja je u planu da se lansira 2027. godine i uključi u traganje za velikim vještačkim strukturama.

Nova tehnologija treba da omogući teleskopima da prate nebo neprekidno 24 sata i bilježe i analiziraju deset do stotinu puta više podataka koje će dobiti nego do sada.

Aleksander Panov misli da treba istraživati kao “kretanje kazaljke na časovniku”, odnosno da se u tom smjeru bez prestanka pokriva čitavo nebo.

– Istraživači treba jednako da tragaju za biološkim i za inteligentnim životom u univerzumu, sarađujući i udružujući resurse ta dva različita polja, koja suštinski imaju isti cilj: otkriti vanzemaljce – smatra Panov.

– Možda na jednoj od planeta koje kruže oko te određene zvijezde postoji visokorazvijena civilizacija koja je u stanju da pošalje poruke u svemir ali, kao i mi, nema toliko energetskih potencijala da ih prenosi kontinuirano svim zvijezdama u toj oblasti univerzuma?, pita se Aleksander Panov.

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja kada se pomene uspostavljanje kontakta sa naprednijim vanzemaljskim civilizacijama, jeste koliko to, osim što može da nam donese koristi, može da predstavlja i opasnost za čovječanstvo i njegov opstanak – jer ne znamo unaprijed kakve su namjere tih bića prema nama?

– Kada izađete iz kuće, može da vam cigla padne na glavu, ali to ne znači da stalno treba da ostanete u kući – smatra Panov.

Potencijalne dobrobiti koje možemo da dobijemo od takvih kontakata su toliko velike da odnose prevagu nad svim mogućim rizicima. Naučnici su odredili set sigurnosnih pravila koja se moraju poštovati ukoliko se dobije i dešifruje međuzvjezdana poruka.

Na primjer, ako je to algoritam za kreiranje neke naprave ili kompjuterski program koji nam je ponuđen da napravimo i da ga pokrenemo, tada to nikako ne treba uraditi bez potpunog razumijevanja šta radimo. Pravila bezbjednosti se moraju uzeti u obzir, treba biti oprezan ali se ne smije biti paranoičan, odgovara Aleksander Panov.

Izvor: novosti.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti