Zahvalni su Titu: “Mi čuvamo Josipa Broza od 1946. godine” (FOTO)

Lokalni pastir je prije 70 godina napravio natpis jer je Istra pripala Hrvatskoj odnosno SFRJ

Borci su napravili još veći. Poslije je napravljen natpis od armiranog betona.

“Od kada znam za sebe, znam i za taj natpis na brdu Jelensko. Na tom brdu sam bio do sada stotinjak puta. Tito je za nas uvijek bio istorijska ličnost.

Tako govori Aldo Osip (53), uposlenik Općine Barban, o legendarnom natpisu “Tito” na brdu kraj Barbana, na cesti Barban – Raša.

– Prema priči mještana, natpis je nastao 1946. godine. Kad je Istra pripala Hrvatskoj odnosno tadašnjoj Jugoslaviji, čuvar ovaca iz sela Regulići, zadovoljstvo i radost iskazao je tako što je od kamenja napravio mali natpis. Borci Barbanštine su bili oduševljeni idejom i lokalitetom, pa su 1946. napravili novi natpis, dvadesetak metara niže na brdu. Istorija je činila svoje i do Titove smrti to se održavalo, a nakon njegove smrti napravio se kameni zid u obliku tih slova – govori dalje Osip.

Do tog brda se može doći automobilom kroz šumu. S vremenom je natpis devastiran i srušen.

– Tad je na inicijativu predstavnika SAB-a Puljštine te boraca Barbanštine taj legendarni natpis ponovno zaživio. Građevinske radove obavila je vojska. Došli su bagerima na brdo. Od armiranog betona napravili su natpis veličine 10×6 metara. Obojili su ga u bijelo da se vidi iz zraka. U takvom izdanju ostao je i danas.

– Svako ko prođe tom cestom mora ga vidjeti. Tito je bio predsjednik i zaslužan je što je Istra pripala matici zemlji. Taj natpis je jedinstven. Uspio se sačuvati zaslugom pojedinih mještana, za razliku od mnogih drugih – kaže Osip. Lokalni entuzijasti dva do tri puta godišnje dođu počupati travu i urediti okoliš.     

I Tito ga je vidio na putu za Labin     

I Tito je prolazio tim putem i vidio je natpis. Išao je u Labin na godišnjicu Dana republike. Nalazi se na 240 m nadmorske visine.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti