Zadivljujuće slike prikazuju pronađene drevne, davno izgubljene hramove duboko u indijskom rezervatu tigrova

Drevni budistički hram i razne druge građevine pronađeni su u rezervatu tigrova u Indiji, tokom prve ekspedicije na to područje u posljednje 84 godine.

Nacionalni park Bandhavgarh u Indiji poznat je po svojim prirodnim ljepotama i popularno je odredište za ljubitelje divljih životinja. Međutim, u septembru 2022. godine, Arheološkog zavoda Indije (ASI) otkrila je nešto još fascinantnije: riznicu arheoloških nalaza koji bacaju novo svjetlo na bogatu istoriju regije.
Iskopavanjima su otkrivene budističke pećine i stupe, Brahmi natpisi iz 2. vijeka, hinduistički hramovi iz perioda 9. – 11. vijeka i vjerovatno najveća skulptura Varaha (avatara indijskog božanstva Vishnua) na svijetu iz istog perioda. Ova otkrića su otvorila novo poglavlje u istoriji regiona i pružila arheolozima i ljubiteljima istorije novi uvid u prošlost.

Slika dva hrama snimljena od strane Arheološkog zavoda Indije. © Archaeological Survey of India putem Twittera / Fair Use

Nacionalni park Bandhavgarh prostire se na brdima Vindhya u Madhya Pradeshu. Sastoji se od užeg područja sa površinom od 105 km² i tampon područja od približno 400 km². Nacionalni park Bandhavgarh poznat je po kraljevskim bengalskim tigrovima. Gustina populacije tigrova u Bandhavgarhu najveća je poznata u Indiji, kao i u svijetu. Ovo je nekadašnji lovni rezervat Maharaje od Rewa a danas je poznat i kao prirodno obitavalište bijelih tigrova.

Ovdje su otkrivene drevne pećine i hramovi, ostaci budističkih građevina sa muralnim natpisima na njima. Varaha skulptura je među mnogim monolitnim skulpturama od 10 inkarnacija Vishnua koje su otkrivene u nacionalnom parku. Istraživanje je obavljeno 84 godine nakon posljednjeg takvog pokušaja 1938.

Pećinska skulptura (lijevo) i kip Varaha (desno) © Archaeological Survey of India putem Twittera / Fair Use

“Najnevjerovatniji nalaz su ostaci budističkih građevina u regiji u kojoj je vladala hinduistička dinastija. To sugeriše postojanje vjerskog sklada, ali ostaje nepoznanica ko je izgradio ove budističke strukture”, rekao je predstavnik ASI-ja.

Zavjetna stupa i fragment budističkog stuba koji sadrži minijaturnu rezbariju, koja otprilike datira iz 2. – 3. vijeka nove ere, dokumentovani su kao dio ovog istraživanja, prema objavljenim informacijama. Ali ono što je takođe veoma interesantno su imena starih gradova poput Mathura i Kaushambi, koji se nalaze u Uttar Pradeshu, a koja su pronađena u otkrivenim drevnim natpisima.

Otkrivene pećine © Archaeological Survey of India putem Twittera / Fair Use

Prema istraživačkom timu, pronađeno je i dokumentovano ukupno 35 hramova, od čega 26 hramova ili ostataka hrama iz perioda Kalachuri i 9 iz perioda prije. Od pećina, pronađeno je 26 novih, a datiraju od 2. vijeka prije nove ere do 5. vijeka nove ere, i uglavnom su sa budističkim obilježjima, dok ih je 50 otkriveno ranije.

Ruševine idola pronađene u rezervatu tigrova u Madhya Pradesh, Indija. © Archaeological Survey of India putem Twittera / Fair Use

Dinastija Kalachuri, koja se proširila na dijelove Gudžarata, Maharaštre i Madhya Pradesh, takođe je povezana s najranijim pećinskim spomenicima Ellora i Elephanta.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti