Legenda kaže da je pokopan u kovčegu od zlata, srebra i željeza i sa mnogo blaga: Gdje je sahranjen Atila Hunski?

Priča kaže da je jedan od najvećih osvajača u istoriji Atila Hunski umro iznenada u 58. godini tokom prve bračne noći.

Atila Hunski jedna je od onih istorijskih ličnosti koje intrigiraju svojim životom. Tokom V vijeka, većina Evrope je na pomen njegovog imena drhtala od straha.

Međutim, priča o Atili Hunskom intrigira i zbog načina na koji je umro, kao i zbog mjesta na kom je sahranjen. Da li je umro prirodnom smrću ili ga je ubila njegova žena Ildiko, pitanje je koje podstiče brojne rasprave u naučnom svijetu kao i van njega.

Misterija izazvana njegovom iznenadnom smrću, kao i nezabilježenim grobnim mjestom u vijekovima koji su usljedili izazvala je grozničavu potragu za mjestom na kom je sahranjen i koje prema antičkom izvoru sadrži ogromnu količinu blaga.

Šta nam antički izvor govori?

Atila Hunski bio je vladar carstva, koje se prostiralo od današnje Njemačke do Urala i od Dunava do Baltičkog mora. Svoju apsolutnu vlast nad hunskim plemenima stekao je poslije ubistva brata Blede, nakon čega je uspio ono što niko prije njega nije – ujedinio je sva plemena od Volge do Germanije.


U latinskim izvorima on ostaje zabilježen pod nadimkom “Flagellum Dei”, što u prevodu znači “Bič Božiji”. Prijetio je, ali zapravo nikada nije opljačkao Rim i Carigrad. Ipak, njihove stanovnike primorao je da mu plate ogromne količine zlata u zamjenu za mirovne sporazume koji često nisu dugo trajali.

I dok se o njegovim slavnim osvajačkim danima zna dosta, o njegovoj sahrani ne znamo gotovo ništa.

Arheolog Žofija Mašek, koja se bavi istraživanjem Atile, navodi da danas postoji samo jedan sačuvani izvor o Atilinoj sahrani. Taj izvor je antički pisac Jordanes iz VI vijeka, koji je u svom delu “Getica” napisao da je Atila sahranjen u troslojnom kovčegu.

Unutrašnji dio je bio sačinjen od zlata, drugi od srebra, a posljednji od željeza. Zlato i srebro su prema njenim navodima trebali da simbolizuju bogatstvo koje je Atila stekao, dok je željezo označavalo vojnu nadmoć Huna. Ipak, ovo nije bilo jedino bogatstvo, jer je Atila kako tvrdi, bio sahranjen sa draguljima, oružjem i nakitom.

Priča dalje kaže da su graditelji grobnice ubijeni kako bi lokacija ostala tajna. Kao izvor svih navedenih informacija Jordanes navodi Priskove zapise. Prisko je bio rimski diplomata koji je imao kontakt sa Atilom i njegovim dvorom.

Misteriozna lokacija

Naučnici danas tvrde kako nije poznato gdje se nalazi grobnica, kao ni da li je nešto od nje danas sačuvano. Neke od hipoteza spominju da se možda nalazi u Velikoj mađarskoj ravnici, jer je poznato da se tu negdje nalazio njegov vojni štab. Stoga, kako naučnici tvrde najveća je vjerovatnoća da je u njegovoj neposrednoj blizini i sahranjen.

Profesor istrorije sa Katoličkog Univerziteta u Budimpešti Laslo Vezpremi navodi da je teorija o Velikoj ravnici u Mađarskoj za sada najvjerovatnija, ali da ne može da isključi mogućnost da se ona nalazi i u ravničarskim dijelovima srpskih ili rumunskih teritorija.

Takođe, postoji i mogućnost da je grobnica već pronađena, ali da nije povezana sa Atilom. Kao jedan od takvih primjera je i ostava zlatnih predmeta u Nagiszeksosu u Mađarskoj, tvrdi profesor arheologije Valerija Kulčar sa Univerziteta u Segedinu u Mađarskoj.


Ona objašnjava da se nalazi iz ove ostave poklapaju sa vremenom procvata hunske dominacije na ovim prostorima, ali da nije jasno da li su ti artefakti nekome bili namijenjeni ili su zakopani u žurbi i zaboravljeni.

Ipak, da li će do njenog otkrića doći, naučnici ne mogu da se slože. Dok jedni tvrde da će ona možda zauvijek ostati skrivena, drugi su sigurni da će u budućnosti neki istraživački tim otkriti misterioznu grobnicu. I kako dodaju, to ne znači da ona još odavno nije opljačkana.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti