Ne nebu iznad Jadrana pojavio se veliki crveni prsten, prečnika 360 kilometara: “Blještao je!”

Fotograf Valter Binotto uspio je da snimi fotografije koje su postale viralne i pokrenule hrpu teorija

Iznad centralne Italije i hrvatskog dijela Jadrana u noći 27. marta vidio se veliki prsten crvene svjetlosti koji je izgledao poput scene iz naučno-fantastičnih filmova, piše National Geographic.

O svemu piše i Yahoo news i drugi naučni portali u svijetu, prenosi Slobodna Dalmacija.

– Jezivi prsten crvenog svjetla blješti poput velikog NLO-a iznad Italije. Šta je to bilo? – u naslovu je Live Scienca.

Iako je prema riječima svjedoka ovaj fenomen bio kratkog vijeka, fotograf Valter Binotto uspio je da snimi fotografije koje su postale viralne i pokrenule hrpu teorija. Ali, ubrzo su se javili naučnici koji su objasnili o čemu se radi.

Fenomen je takođe poznat kao – emisija svjetlosti i vrlo niske frekvencije poremećaja zbog izvora elektromagnetnih impulsa ili skraćeno ELVE.

Prečnik kruga u ovom slučaju iznosio je 360 ​​kilometara, a predstavlja vrstu poremećaja koji nastaje u stratosferi ili mezosferi usljed intenzivnog elektrifikovanja grmljavinskih oluja. Drugim riječima, kada elektromagnetni impulsi munje pogode ionosferu naše planete u njenim gornjim dijelovima, pojavljuje se crvena svjetlost.

Fotografiju možete videti i na profilu fotografa Valtera Binottoa.

Prvi put su snimljene 1990. godine, a razlog tome leži u činjenici da su uglavnom vidljive samo iz svemira. Stručnjaci tvrde da je nekoliko njih uhvaćeno objektivima kamera NASA, ali da je potonja najbolja slika sa Zemlje. I sve zahvaljujući snažnoj oluji koja je pogodila Anconu i proizvela snažne električne udarne talase.

Međutim, crveni prsten se zapravo nije nalazio iznad grada. Umjesto toga, masivni krug, prečnika oko 360 kilometara, treperio je iznad centralne Italije i dijela Jadranskog mora i Dalmacije. Samo je perspektiva učinila da prsten izgleda kao da visi iznad grada.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti