Ovo je najskuplja tečnost na svijetu: Litar vrijedi milione, a prodaje se i na kapljice

Otrov škorpije ne samo da je opasan, već nekome može da donese čitavo bogatstvo.

Otrov sredozemne žute škorpije – deathstalker može da bude smrtonosan, ali vam takođe može pomoći da zaradite milione dolara.

Sredozemna žuta škorpija je jedna od najopasnijih na planeti, a njen otrov je najskupa tečnost na svijetu – njena vrijednost je 34 miliona eura za samo 3,78 litra.

Čak i ako bi imali ovaj novac, ne bi mogli samo da odete i kupite litar otrova, jer ga možete dobiti samo u malim količinama. Naime, za 113 eura biste dobili samo kap koja je manja od zrna šećera.

Razlog je jednostavan: veoma je teško doći do otrova.

Kako bi se dobila ova dragocjena tečnost otrov mora da se izvlači ručno, a jedna škorpija pravi, u većini slučajeva, najviše dva miligrama otrova.

Samim tim, iz jedne škorpije biste morali da izvadite otrov 2,64 miliona puta kako biste dobili 3,78 litra tečnosti.

Jedan ubod nije dovoljan da ubije zdravog čovjeka, ali sasvim sigurno izaziva bol.

Škorpija, kao i druge otrovne životinje, upotrebljava otrov radi hvatanja plijena, odbrane od mogućih prijetnji i podjarmlivanja partnera tokom parenja. Škorpijin otrov se sastoji od niza jedinjenja, od kojih neka pogađaju nervni sistem.

Osnivač “Venomtech” farmaceutske kompanije koja se bavi proizvodnjom lijekova, Steve Trim jedan je od nekoliko dovoljno hrabrih ljudi koji je spreman da iskoristi moćan otrov škorpije, upravo zato što sadrži tone korisnih sastojaka koji mogu da pomognu razvoju medicine.

Hlortoksins, na primjer, je savršene veličine da se veže sa određenim tumorskim ćelijama u mozgu i kičmi što je značajno za identifikovanje specifične veličine i mjesta na kome se nalazi rak. Istraživači su koristili škorpije za eliminaciju malarije kod komaraca.

Ovo su samo neke od medicinskih koristi koje su istraživači pronašli u otrovu škorpija. I što ih više istražuju, saznaju sve više koristi, što znači da potražnja za ovim čudotvornim otrovom nastavlja da raste.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti