VJEROVATNO PRVI IMPLANT U ISTORIJI: Ratniku iz Perua prije 2.000 godina je uspješno umetnut metalni implant u lobanju

Lobanja 2.000 godina starog ratnika iz Perua imala je metalni implant za koji se vjeruje da je najraniji primjer ove napredne operacije.

Muzej osteologije u Oklahomi saopštio je da lobanja iz njihove kolekcije pripada muškarcu koji je ranjen u borbi i koji je poslije podvrgnut operaciji tokom koje mu je stavljen metalni implant u glavu kako bi “sredili” frakturu.

Eskperti su rekli da je ratnik preživio operaciju, a njegova lobanja je sada dokaz da su drevne civilizacije bile sposobne da izvedu napredne hirurške zahvate.

Zanimljivo je da je lobanja sa metalnim implantom istovremeno i lijep primjerak izduženih lobanja, drevnog oblika modifikacije tijela koji je podrazumijevao namjerno deformisanje lobanja tako što bi djeci vezivali tkaninu oko glave ili ih povezivali sa dva parčeta drveta.

“Ovo je peruanska izdužena lobanja sa metalnim implantom hirurški postavljenim poslije bitke i procjenjuje se da je stara oko 2000 godina. U pitanju je jedan od interesantnijih i starijih komada naše kolekcije”, saopšteno je iz muzeja. “Ne znamo mnogo o ovom ratniku, osim da je preživio proceduru, što se vidi po tome da mu se kost oporavila i srasla”.

Oblast gdje je lobanja otkrivena u Peruu poznata je kao mjesto na kome su izvođene kompleksne operacije.

Vjeruje se da je ratnik povrijeđen projektilom iz praćke. Stanovnici koji su u to vrijeme živjeli u današnjem Peruu često su pribjegavali tehnici izduživanja lobanje. Razlog je uglavnom bio ili elitistički – da se izdvoje iz mase. Druga arheološka iskopavanja pokazala su da su Peruanke koje su imale izdužene lobanje bile manje u opasnosti od dobijanja ozbiljnih povreda od onih sa “normalnim” glavama.

Isto tako, peruanski ljekari poznati su i po tome da su radili trepanacije kod pacijenata sa ozbiljnim povredama glave i to bez moderne anestezije ili sterilizacije. I ti pacijenti su često preživljavali operaciju.

Portparol muzeja rekao je da je metal korišten pri operaciji nepoznat.

Uglavnom se za ovu vrstu procedure koristilo srebro ili zlato, ali konkretno ovdje, eksperti još ne znaju o kom metalu je riječ.

Izvor: kurir.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti