Pentagon objavio novi snimak NLO-a: “Ovo ne možemo objasniti” (VIDEO)

Američka vlada prati više od 650 potencijalnih slučajeva neidentifikovanih vazdušnih fenomena, poznatih kao NLO, rekao je Sean Kirkpatrick, direktor Pentagonovog Ureda za rješavanje anomalija iz svih domena (AARO) i pritom Senatu pustio dva snimka.

Kirkpatrick je pododboru Senata za oružane snage kazao kako je broj slučajeva viđenja takvih pojava porastao u odnosu na 350 navedenih u neklasifikovanom obavještajnom izvještaju o neidentificiranim vazdušnim fenomenima objavljenom ranije ove godine.

“Otprilike polovini od 650 slučajeva dali smo prednost pri posmatranju zbog zanimljive anomalične vrijednosti. Sada moramo proći kroz njih i ustanoviti za koliko imamo stvarne podatke”, rekao je Kirkpatrick i dodao kako njegov ured pomaže Pentagonu i obavještajnoj službi pri identifikaciji novih tehnologija stranih država.

Pustio dva snimka

Pritom je pustio videosnimke dva slučaja viđenja NLO-a s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti; jednog koji je riješen i drugog za koji još ne postoji objašnjenje. Na prvom se vidi mala srebrnkasta kugla koja je 2022. godine proletjela pored američkog drona MQ-9 na Bliskom istoku. Dron je kamerom pratio objekt dok se kretao nebom ulazeći i izlazeći iz vidokruga.

Kirkpatrick je objasnio da je ovaj slučaj neriješen jer nije bilo drugih dokaza osim videa. “Bit će gotovo nemoguće u potpunosti identifikovati ovaj fenomen samo na temelju videa”, rekao je.

Drugi snimak prikazuje viđenje iz južne Azije ranije ove godine, pri kojem je objekt letio pored dva drona MQ-9. Nakon što su stručnjaci pregledali video sliku po sliku, shvatili su da se radi o “sjeni”. “Ovo je infracrveni, a ovo toplinski potpis motora u putničkom avionu koji je slučajno letio u blizini mjesta gdje su bila dva drona”, objasnio je.

“Nismo pronašli dokaze o vanzemaljskim aktivnostima”

“AARO do sada nije pronašao vjerodostojne dokaze o vanzemaljskim aktivnostima, vanzemaljskoj tehnologiji ili objektima koji se ne ponašaju u skladu s poznatim zakonima fizike”, rekao je Kirkpatrick senatorima, a prenosi CNN.

Članovi Senata su zatim pitali Kirkpatricka o mogućnosti da se radi o novim tehnologijama iz stranih zemalja poput Rusije ili Kine. Odgovorio im je kako se kod malog broja slučajeva viđenja neidentifikovanih vazdušnih fenomena zaista moglo raditi o dokazima potencijalnog tehnološkog napretka. Takvi slučajevi se, rekao je, prosljeđuju obavještajnoj službi na daljnju istragu.

“Postoje li tehnološke sposobnosti koje bi se mogle upotrijebiti protiv nas kao oružje ili u obavještajnom smislu? Apsolutno. Imam li dokaze da se o tome radi u ovim slučajevima? Ne, ali me neki faktori zabrinjavaju”, kazao je Kirkpatrick.

NLO: Misterija ili ne?

NLO-i (neidentifikovani leteći objekti) su objekti ili pojave koji se nakon pregleda stručnjaka i dalje ne mogu objasniti na konvencionalan način. To ne znači da se automatski radi o letjelicama vanzemaljaca ili o nekim natprirodnim silama, već da trenutno nema naučnog objašnjenja za opažanja.

U većini slučajeva nakon pomnijih istraživanja NLO-i se razotkrivaju kao prirodni fenomeni, poput kuglastih munja, meteoroloških balona i uređaja, kao strane špijunske letjelice i dronovi ili dobre fotomontaže.

Iako se u javnosti takva misteriozna viđenja uglavnom nazivaju UFO-ima, odnosno NLO-ima, savremeniji izraz, koji se koristi u američkim odbrambenim i obavještajnim krugovima, jeste “unidentified aerial phenomena (UAP)”, što u prijevodu znači neidentifikovani vazdušni fenomeni.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti