U Meksiku otkrivena statua drevnog majanskog ratnika bez glave u prirodnoj veličini

Naučnici koji su vršili iskopavanje u arheološkoj zoni Oxkintok, oko 55 kilometara južno od Meride u Meksiku, iskopali su intrigantnu drevnu statuu muškog ratnika.

Kip od krečnjaka bez glave, ruku, potkoljenica i stopala visok je 1,65 metara a napravljen je po liku ratnika Maja, najvjerovatnije ratnog zarobljenika.

Na kipu se vidi zadnjica (jasno vidljiva na fotografiji) kao i neke linije na leđima, poput onih koje ocrtavaju lopatice (ali koje to nisu).

Meksički mediji prenose da je “skulptura je vjerovatno korištena kao ponuda bogovima”. Arheolog Pantoja Díaz je naglasio da se figura još uvijek analizira kako bi se utvrdila njena specifična namjena.

Arheološko područje na kojiem je pronađena statua se proteže dužinom od 254 kilometra, između Četumala u Quintana Roou, i Escarcege u Campecheu. Tokom istraživanja ovdje je otkriveno više od 1.730 predhispanskih građevina, u rasponu od jednostavne kućne arhitekture do monumentalnih građevina za civilne i ceremonijalne aktivnosti.

Ništa manje važni nisu ni podaci dobijeni analizom LiDAR snimaka koji, uz terensku provjeru, pokazuju veliki broj i raznovrsnost građevina koje se nalaze u srednjim i visokim dijelovima topografskih uzvišenja.

Složeni stambeni sistemi sa grebenima i stambenim zidovima pokazuju izuzetnu gustinu naseljenosti i složenu urbanu organizaciju. “Ovdje smo pronašli informacije od vitalnog značaja za razumijevanje svakodnevnog života i životnih strategija drevnog majanskog društva”, rekao je arheolog Prieto Hernández.

On je rekao da faza iskopavanja na ovoj dionici tek počinje, te da je obećavajuća, jer najavljuje veliki potencijal koji ova područja pružaju.

 

“Otkrili smo informacije koje će nadopunjavati znanje o svijetu Mezoameričkih Maja u najmanje naredne dvije decenije. Ovaj rad će nesumnjivo uticati na proučavanje kultura Maja … tokom mnogo, mnogo godina.””, zaključuje Prieto.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti