Ovo su neki od najzanimljivijih predmeta pronađenih u Tutankamonovoj grobnici (FOTO)

Jedan od najpoznatijih faraona ikada, Tutankamon, bio je tek tinejdžer kad je preminuo nakon devetogodišnje vladavine, 1323. godine prije nove ere.

Kao što je poznato, ovaj vladar Starog Egipta sahranjen je sa vrijednim predmetima koji su bili misterija sve do 1922. kad je arheolog Howard Carter krenuo u istraživanje. U nastavku donosimo neke od najzanimljivijih predmeta iz Tutankamonove grobnice koji se danas nalaze u Egipatskom muzeju u Kairu.

Statua boga Anubisa

Anubis je po egipatskoj mitologiji bog mrtvih i vodič duša na ‘onu stranu’. U Tutankamonovoj grobnici nalazila se statua ovog božanstva u obliku šakala, ali su stari Egipćani takođe imali običaj da ga predstave kao čovjeka sa glavom šakala.

Naslon za glavu

U vrijeme kad koristimo jastuke sa memorijskom penom, ovaj naslon za glavu se ne čini baš naročito prijatnim. Međutim, možda osjećaj ipak nije toliko strašan kad ti glavu ‘pridržava’ Ša, egipatski bog vatre i vazduha koji se nalazi na fotografiji iznad.

Kanopske vaze

Ove posude koristile su se u Starom Egiptu u procesu mumifikacije. Unutrašnji organi koji su se vadili iz tijela stavljani su u kanopske vaze jer se vjerovalo da su potrebni u zagrobnom životu. Pravilo je da se stavljaju četiri vaze jer se vjerovalo da su one pod zaštitom četiri Horusova sina od kojih je svaki bio zaštitnik određenog unutrašnjeg organa. Kanopske vaze su obično pravljene od krečnjaka, pečene gline ili alabastera od kog su napravljene vaze koje su se nalazile u Tutankamonovoj grobnici.

Lepeza

Ovo je još jedan od predmeta za koji se vjerovalo da su potrebni u zagrobnom životu, imajući u vidu ekstremno visoke temperature u Egiptu.

Igra Senet

Senet ili prolaz je društvena igra koja je pronađena u Tutankamonovoj grobnici i u to vrijeme se uveliko igrala u Starom Egiptu i bila je povezivana sa prelaskom iz života u smrt. Pravila ove igre su izgubljena, ali postoje nagađanja kako bi ona mogla da se igra.

Glava leoparda

Kraljevske porodice Starog Egipta su izuzetno cijenile ovu životinju, a hijeroglif sa glavom leoparda korišten je u riječima koje su označavale snagu.

Kraljevska kočija

Tutankamonova kočija je razmontirana prije stavljanja u grobnicu, ali je rekonstruisana za potrebe muzeja u Kairu. Neki naučnici čak vjeruju da je faraon zadobio smrtonosne povrede upravo nakon pada sa kočije čija je replika prikazana na fotografiji iznad.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti