IRSKA ATLANTIDA: Fantomsko ostrvo je vidljivo samo jedan dan svakih 7 godina

Irsko ostrvo se pojavilo na kartama već 1325. godine, no danas ga niko ne može pronaći

Prema drevnoj irskoj legendi, Hy-Brasil je ostrvo sakriveno u magli, koja se digne svakih sedam godina – i to samo na jedan dan te ga je jedino tada moguće vidjeti. To se misteriozno ostrvo na kartama nalazi od 1325. do 1800-ih, a na većini karti je locirano oko 300 kilometara od obale Irske u Sjevernom Atlantiku. Priče o tom fantomskom ostrvu vijekovima su kružile Evropom, sa pričama o “obećanoj zemlji svetaca” ili “raju gdje živi napredna civilizacija”. Jedna od uočljivijih geografskih karakteristika ostrva Hy-Brazil je to što na kartama uvijek izgleda kao krug s kanalom (ili rijekom) koja na njemu teče od istoka prema zapadu.

Brojna imena misterizonog ostrva

Hy-Brazil, još nazivan i Hy-Breasal, Hy-Brasil, Hy-Breasil i Brazir, a to ime potječe od Breasal, što znači visoki kralj svijeta u keltskoj istoriji. Prvi je ostrvo na kartu stavio kartograf Angelino Dulcert  iz Genove 1325. pod imenom Bracile., a kasnije se pojavilo u Katalonskom Atlasu 1375., kao dva odvojena ostrva s istim imenom “Illa de brasil”.

Godine 1436. pojavilo se kao “Sola de Brasil” na venecijanskoj karti kartografa Andrea Bianco. Na njoj je pripojeno jednoj od većih grupa ostrva u Atlantiku. Ponovno se pojavljuje 1595. na Ortelius karti Evrope i Evropa Mercator karti, a povremeno je mijenjalo lokacije na njima.

Ekspedicije u potrazi za ostrvm iz magle

John Jay Jr. je 1480. krenuo iz Bristola u Engleskoj s ciljem upoznavanja bajkovitog ostrva, no nakon dva mjeseca koje je proveo na pučini vratio se praznih ruku i razočaran. Godine 1481. još su dva broda, Trinity i George, otišli iz Bristola na ekspediciju kako bi pronašli Hy-Brasil, takođe bez uspjeha. Zanimljivo je da je 1497. godine španski diplomat Pedro de Ayala obavijestio katoličke kraljeve Španije da je John Cabot (prvi Evropljanin koji je posjetio Sjevernu Ameriku od Vikinga) “otkrio u prošlosti muškarce iz Bristola koji su pronašli Braziliju”. Podrazumijevalo se da ju je neko iz jedne od Bristolovih ekspedicija uspio pronaći.

Tamo tvrde da su upoznali mudrog starca koji im je dao zlato i srebro. Začudo, kapetan je rekao da je ostrvo naseljeno velikim crnim zečevima i tajanstvenim čarobnjakom koji je sam živio u velikom kamenom dvorcu. Ekspediciju je vodio kapetan Alexander Johnson, koji je takođe tvrdio da je pronašao Hy-Brasil, potvrđujući Nisbetova otkrića.

U sljedećim godinama Hy-Brasil se povukao u anonimnost. Kako su pokušaji da se ponovno pronađe pokazali neuspješnima, kartografi su ga počeli izostavljati na nautičkim kartama. Kada je posljednji put zabilježeno na karti 1865. godine, jednostavno je zabilježeno kao “Brazil rock”. Posljednje dokumentovano viđenje Hy-Brasila imali su 1872. Robert O’Flaherty i T.J. Westropp. Westropp je tvrdio da je posjetio ostrvo tri puta i bio je tako očaran da je doveo svoju porodicu da ga vidi lično.

Veza s vanzemaljskim inteligentnim životom

U jednom poznatom susretu s NLO-om, poznatim kao incident u Rendleshamskoj šumi, navodno je neobičan brod sletio ispred američke vojne baze u Velikoj Britaniji. Narednik Jim Penniston tvrdi da je dotakao tu letjelicu i telepatski primio 16 stranica binarnog koda. Sutradan je zapisao kod i preveo ga decenijama kasnije.

Kod je navodio popis vrlo specifičnih koordinata Hy-Brasila i popis mjesta na kojima su ga kartirali kartografi. U poruci su takođe navedene koordinate nekoliko drugih drevnih lokacija širom svijeta, kao što su piramide u Gizi i linije Nazca. Na samom dnu poruke, koordinate Hy-Brasila ponovno su popisane zajedno s početnom godinom od 8100.

Irska Atlantida?

Dok je Atlantida možda najpoznatija izgubljena civilizacija, Hy-Brasil je bolje dokumentovan i ima više iskaza očevidaca. Legenda bi mogla biti priča koja se prenosila generacijama od kraja posljednjeg ledenog doba kada su razine mora bile niže. Na primjer, takozvana banka porcupine, otkrivena 1862. godine, čini se da je u nekom trenutku bilo ostrvo. Smješten oko 193 km (120 milja) zapadno od Irske, to je plićak koji je izložen izrazito niskoj plimi i nalazi se na karti iz 1830. godine. Najviša tačka je oko 200 metara ispod razine mora i potopljena je zbog katastrofe ili porasta razine mora.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti