U humanitarne svrhe ostavio 187 miliona $

Jack MacDonald iz američke savezne države Washington, koji je u septembru preminuo u 98. godini, ostavio je svo svoje bogatstvo siromašnima.

Tim novcem će biti osnovana profitabilna fondacija, od čijih prihoda će 40 % odlaziti Dječijoj bolnici u Seattleu, 30% za stipendije siromašnim studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Washingtonu, a dio (koji će samo u prvoj godini iznositi 2,8 miliona dolara) i sjeverozapadnom ogranku Vojske spasa.

MacDonald je 30 godina radio kao advokat, živio je u skromnom dvosobnom stanu, biološke djece nije imao, a supruga mu je umrla 1999. godine.

Vozio se autobusom, nosio pohabane košulje i kupovao uz kupone za popust i niko osim najuže porodice nije ni slutio da je bogat. Porodično naslijeđe je, međutim, tokom života pažljivim ulaganjem uvećao dio sume od 186,6 miliona dolara, koju je nakon smrti namjenio u dobrotvorne svrhe.

“Naša porodica je više od 40 godina živjela sa ‘tajnom’ o Jackovom bogatstvu i sve vrijeme smo bili zapanjeni njegovim štedljivim načinom života i skromnim ponašanjem”, kaže Regan Denis, MacDonaldovova pastorka.

“Bio je je uvrnut i ekscentričan na mnogo načina, ali uvjek je ostao vjeran sebi i postupao je u skladu sa svojim uvjerenjem da čovjek svoje bogatstvo treba da upotrijebi kako bi učinio što više dobra.”

Integralni članak pročitajte na: http://www.bh-index.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti