Berlin: Sinagoga, džamija i crkva u jednom objektu

Muslimani, jevreji i kršćani u Berlinu povezali su se u zajedničkoj želji da u njemačkoj prijestonici izgrade istinsku božju kuću, jednu bogomolju za sve tri najmnogoljudnije svjetske religije.

BBC javlja da je na konkursu već izabrano arhitektonsko rješenje i da će gradnja ove jedinstvene građevine koštati 43,5 miliona eura, a prikupljanje donacija je počelo ovog juna. Bilo ko ko podržava ovu ideju može donirati novac.

“Složili smo se da ovakav vizionarski projekat zaslužuje da bude izgrađen na historijskom mjestu kakav je Petriplatz, mjesto iz kojeg je Berlin i nastao”, kaže Gregor Hohberg, inicijator projekta.

Građevina će biti podijeljena na četiri dijela: centralni dio će biti prostor susreta, a iz njega će vjernici ulaziti u crkvu, džamiju ili sinagogu. Svaki od ova tri dijela će biti jednako velik, različitog oblika i prilagođen potrebama vjernika svake od ovih religija, izjavio je za BBC arhitekt Wilfried Kuehn.

Rabin Tovia Ben Chorin kaže da će izgradnja zajedničke bogomolje u Berlinu, gdje je počelo stradanje jevreja, biti snažna poruka. Imam Kadir Sanci vidi ovo mjesto gdje će se različite kulture upoznavati i učiti jedna od druge.

Integralni članak pročitajte na: http://radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti