Tuzlak napravio automobil na električni pogon: 100 kilometara za 32 feninga!

Inžinjer elektrotehnike iz Tuzle Almir Cipurković (44) napravio je automobil na električni pogon, koji bi u dogledno vrijeme mogao početi da se masovno proizvodi, jer će omogućiti nevjerovatno jeftinu i sigurnu vožnju.

Naime, sa elektromotorom kojeg je u svog Tico-a ugradio Cipurković, možete se voziti 100 kilometara za svega 32 feninga! Pri tome automobil ima iste karakteristike kao i oni sa dizelskim ili benzinskim motorom.

“Otprilike tri mjeseca sam radio na elektromotoru, sve je testirano na razne vremenske uslove i perfektno funkcioniše. Zajedno sa automobilom koštalo me oko 8.000 KM, što će se kroz uštedu na gorivu vratiti za tri godine”, pojašnjava Cipurković.

Automobil ima bateriju koja može izdržati 100 kilometara vožnje, nakon čega je potrebno pola sata punjena. Cipurković je bateriju sam napravio i na nju daje garanciju od 5.000 punjenja i dva i po miliona pređenih kilometara. Tico sa elektromotorom bez problema postiže sve karakteristike koje ima i onaj sa benzinskim motorom, jer je njegov motor 100 posto iskorišten.

“Taksisti već traže 60 automobila. Riječ je o vozilima ‘Logan Dacia’. S obzirom na to da je riječ o težim vozilima, 100 kilometara vožnje koštat će 60 feninga. Kompletan, nov automobil, koštat će 35.000 KM, s tim da ostaje gratis benzinski motor. Uloženi novac će se vrlo brzo vratiti kroz uštede na gorivu. Na baterije koje se ugrađuju u ‘Logan’ garancija je sedam i po, a mogu izdržati bez problema i 15 godina, kaže Cipurković.

Integralni članak pročitajte na: http://www.bportal.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti