Kako je Tito zaprosio Jovanku i gdje su SLIKE SA NJIHOVOG VJENČANJA?

Jovanki je na početku razlika u godinama bila problem te se povjerila Titovom savjetniku Blaži Mandiću

“Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osjećam da bih s tobom najzad osigurao spokojstvo i sreću …” Ovim riječima Tito je zaprosio rasnu Ličanku. Iako su do tada pet godina ljubovali u tajnosti, Jovanka je ostala zatečena. Godinama nikome nije otvarala dušu niti otkrivala kako joj je Maršal stavio prsten na ruku.

Jovanki je na početku razlika u godinama bila problem te se povjerila Titovom savjetniku Blaži Mandiću, koji je u svojoj knjizi “S Titom” u detalje opisao prosidbu najpoznatijeg jugoslovenskog para. O odnosu s Titom znala je da razgovara i s njegovim ljekarom dr. Aleksandrom Matunovićem. “Treba li da kažem koliko sam bila iznenađena i zbunjena? Pa ja sam bila djevojka iz sredine s patrijarhalnim vaspitanjem. Meni je najprije razlika u godinama isključivala i pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljive prirode i imala sam više udvarača …” Nije se lako predala “I odjednom šok”, kaže Jovanka na prosidbu. Tito ju je s pitanjem toliko oborio s nogu da se više ni ne sjeća šta joj je u tim trenucima prolazilo mislima. “Ali ne, ne. Nisam se ja brzo s tim pomirila i lako predala. Potrajalo je to. I poslije nekog vremena počela je ta naša veza …”

Nikada, ističe, nije požalila što je (uz Teslu) najpoznatijem Slavenu rekla “da”. Pune 32 godine, koliko je bila mlađa od svog supruga, prema Jovankinim riječima, nisu predstavljale prepreku. Čitala mu je Šantića, Radičevića … Štaviše, upravo je prva dama Jugoslavije svojom intimnom ispoviješću mnogima otvorila oči i zatvorila usta jer su šuškali i ogovarali je da se “udala za starca koji ništa ne može”. “Razlika u godinama je bila velika, ali ja je nisam osjetila. Tito je bio pun energije, vitalan”, rekla je.

Presudna bliskost uslijedila je nakon Titove operacije bruha 1947. na Brdu kod Kranja. “Ta operacija nije prošla lako. U jednom trenutku ozbiljno se zakomplikovala”, pričala je Jovanka, koja se tih dana nije odvajala od njegove postelje. Čitala mu je, kako je rekla, najljepše epske pjesme. Mnoge je znala i napamet pa mu je recitovala stihove Alekse Šantića, Branka Radičevića. Uživao je slušajući Jovanku “Njemu je to bilo nepoznato jer je ponikao i rastao u drugoj sredini”, rekla je opisujući kako se mlad otisnuo u svijet.

Jako mu se dopalo istorijsko naslijeđe koje mu je prenosila Ličanka. “Imala sam dojam da uživa slušajući me …” Samo tri godine kasnije Tito je opet obolio … Ovog puta morila ga je upala žuči. Jovanka se ni tada nije odvajala od njegove postelje, samo su to manje sakrivali od javnosti. 

U aprilu 1952. objavili su da su u braku. Titov lični ljekar dr. Aleksandar Matunović u svojoj knjizi “Jovanka Broz Titova suvladarka” Titovu četvrtu suprugu opisao je kao ambicioznu ženu koja je htjela da naslijedi Tita. Nakon njegove smrti za maršala je rekao da je to “bravar kakvog svijet nije vidio”. Tito je sa 60 godina bio vitalniji od ijednog mladića, pohvalila mu se Jovanka. Jednom prilikom bivši predsjednik SFRJ potanko mu je opisao zbog čega ne može da odoli ženama: Davorjanka Paunović bila mu je ljubav života .

Od dvije nevjenčane i dvije zakonite supruge Matunović tvrdi da mu je Davorjanka Paunović ipak bila najveća ljubav života. Ozakonili bi svoju vezu da su stigli, pred kraj rata njegova domaćica, i najveća ljubav oboljela je od tuberkuloze. Zbog Davorjanke skoro je isključen iz Partije. Umrla je u Beogradu. Žestoko su ga napadali jer održava odnose u divljem braku.

Prije bi se partije odrekao nego Zdenke, ali bolest ju je uzela. Zdenku nije olako zamijenio s Jovankom. Između nevjenčane i vjenčane supruge, Titove emocije okupirala je slavna operska pjevačica Zinka Kunc, koja je bila udata, i to, kažu, sretno za Titovog  generala. Zinka je imala sve što je priličilo budućoj supruzi maršala. Tačnije imala je previše – muža. A Jovanka tada mladost i ljepotu. Nedostajalo joj je obrazovanja za Titovu suprugu. Sa 17 godina stupila je u partizane, prošla vojnu obuku i bila vrstan strijelac. Čak je dva puta ranjavana. Svog supruga je prvi puta videla u Daruvaru.  

Ipak, Jovanka je bila mladi borac, a istovremeno se brinula o mlađim sestrama Zori i Nadi, koje je izvukla iz domova za ratnu siročad u Vinkovcima i Otočcu. Objava o njihovom braku osvojila je medije. One nisu zaboravile njenu žrtvu i jedine su koje su ostale uz nju kada joj je nakon Titove smrti svijet okrenuo leđa. Bliska saradnja Tita i Jovanke urodila je brakom. Tajno su se vjenčali u aprilu 1952., a njihovoj svadbi svjedočili su kao kumovi Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak. U dvorcu Dunavka kod Iloka proslavili su uz ručak. Ali sa tog događaja nema nijedne fotografije. To samo govori koliko su se krili od očiju javnosti. Jovanka je tada imala 28 godina, a Tito 60. Objava o njihovu braku odmah je osvojila medije. Njegovu Ličanku opisivali su kao zanosnu crnku, krupnih očiju i bujne kose.  Jovanka mu je bila idealna partnerka. Nedostatak obrazovanja morala je brzo da nadoknadi nakon udaje pa ju je Tito poslao u Opatiju i Rim. Tako je Jovanka učila kako bi trebalo da se ponaša u protokolarnim susretima i kako da se odijeva.

Za nju je čak iz Rusije došla profesorka koja ju je učila da govori ruski, a uporedo je učila francuski i engleski. Ubrzo se Jovanka iz vojnika preobrazila u otmjenu ženu. Postala je prva dama u svakom smislu te riječi. U totalnom makeoveru pomagale su supruge visokih jugoslovenskih rukovodilaca poput Vere Velebit, Pepce Kardelj, Milice Vukmanović, Slavke Ranković, Pjere Popović i Lepe Popović. Svoju sposobnost i prirodnu nadarenost iskoristila je kao najjače oružje za upijanje znanja jer je imala visoke ambicije: da bude vladarica, a ne samo formalna prva dama.

Izvor: espreso.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti