TAJNA HRAMA PERNATE ZMIJE! Pronađen tunel koji je bio zapečaćen 1.800 godina, a u njemu stotine misterioznih kugli! (VIDEO)

Otkriće stotine zagonetnih sfera – oblih okruglih predmeta, istovremeno zadivljuje i zbunjuje naučnike. Ove kugle leže ispod hrama Pernate zmije, drevne stepenaste piramide koja se nalazi oko 50 kilometra od Mexico Cityja, izgrađenog između 1. i 2. vijeka prije nove ere.

pernata

Misteriozne sfere su pronađene tokom arheološkog iskopavanja pomoću robota opremljenog kamerom u jednoj od najvažnijih građevina pretkolumbijskog grada Teotivakana.

“Oni izgledaju poput žute kugle, ali ne znamo njihov smisao, to je otkriće bez presedana”, rekao je Jorge Zavala, arheolog u Nacionalnom institutu za antropologiju i historiju Meksika.

Mezoameričke ruševine Teotivakana, uvrštene u svjetsku kulturnu baštinu, predstavljaju jedno od najvećih urbanih središta drevnog svijeta. U Gradu piramida živjelo je više od 100.000 stanovnika na svom vrhuncu, ali bio je napušten iz nepoznatih razloga oko 700. godine, mnogo prije nego što su Asteci stigli oko 1300. godine.

Iskopavanje u hramu fokusirano je na tunel dubok 330 metara koji se proteže ispod strukture. Tunel je otkriven 2003. godine kada je teška kiša otkrila rupu nekoliko metara od piramide.

Istraživanje tunela zahtjevalo je nekoliko godina preliminarnog rada i planiranja.

“Na ulazu smo našli dvije bočne komore na 72 i 74 metra, a nazivali smo ih Sjeverna i Južna komora”, rekao je arheolog Sergio Gomez Chavez.

Arheolozi su istraživali tunel s robotom na daljinsko upravljanje koji ima infracrvenu kameru i laserski skener. Pomoću njega je urađena 3D vizualizacija prostora ispod hrama.

“Robot je mogao ući u deo tunela koji još nije iskopan i pronašao tri komore koje se nalaze 100 do 110 metara od ulaza”, rekao je Gomez.

Tajanstvene sfere ležale su u sjevernoj i južnoj komori. U rasponu od 2,5 do 12,7 cm, predmeti imaju jezgro od gline i prekriveni su žutim materijalom zvanim jarozit.

“Ovaj materijal nastaje oksidacijom pirita, što je metalna ruda”, rekao je Gomez. “To znači da su se u pretkolumbijsko vrijeme pojavile sfere koje odaju utisak da su od metala. Postoje ih stotine u južnoj komori.”

“Pirit je svakako koristio narod Teotivakana, kao i druga drevna mezoamerička društva. Sfere su zaista izuzetne mada nemam nikakvu ideju šta predstavljaju.”

Čak su i zidovi obje komore bili prekriveni mineralnim prahom sastavljenim od magnetita, pirita i hematita koji je pružao poseban odsjaj prostora.

“Vjerujemo da su važni ljudi, sveštenici ili čak vladari, silazili u tunel radi rituala”, rekao je Gomez.

“Tunel je u netaknutom stanju gotovo dva vijeka” izjavio je Ze Chuen, nezavisni istraživač koji je radio na dizajnu robota za ovaj projekat.

“Možete li da zamislite šta se može naći unutra?”

Prema Gomezu, tunel je zapečaćen dva puta od strane ljudi Teotikvana. Debeli zidovi, podignuti kako bi blokirali pristup, srušeni su prije oko 1.800 godina kako bi se položilo nešto veoma vrijedno u srednjoj komori na kraju tunela.

“Možda baš ovdje nađemo ostatke onih koji su vladali Teotivakanom” rekao je on.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti