STRAŠNA SCENA: Jurio je više od 100 km/h kad je vidio kako u autu do njega SVI SPAVAJU! (VIDEO)

Društvenim mrežama kruži snimak na kojem se vidi kako vozač automobila ‘Tesla’, kao i njegov suvozač, čvrsto spavaju dok automobil juri brzinom od oko 100 kilometara na sat.

tesla4

Čovjek iz drugog automobila koji se vozio istom cestom i snimio taj video kaže da im je nekoliko puta zatrubio kako bi probudio vozača, no njegova je glava i dalje bila naslonjena na prsa te je i dalje spavao.

Iako Tesla ima sofisticirani autopilot, proizvođači automobila upozoravaju vozače da ipak ostanu budni te da drže ruke na volanu.

‘Bilo je tako čudno. Mislio sam da vidim kako neko spava na volanu ali nisam bio siguran pa sam ponovno pogledao. Onda sam vidio da vozač definitivno spava. Izgledali su kao da trebaju ići kući i ravno u krevet’, rekao je Dakota Randall koji je snimio uspavanog vozača i suvozača u Tesli.

Na Teslinim web stranicama stoji kako je autopilot namjenjen pažljivim vozačima koji imaju ruke na volanu i spremni su preuzeti vožnju u bilo kom trenutku. Upozoravaju i da autopilot zahtjeva aktivan nadzor vozača i da to ne znači da vozilo samo vozi.

‘Mnogi od ovakvih snimaka su opasne šale. Naš sistem neprestano podsjeća vozače da ostanu pažljivi, a upotreba autopilota se zabranjuje kad se ignorišu upozorenja’, opominju iz Tesle.

Randall ipak kaže da mu se ono što je vidio nikako nije činilo kao šala ili zafrkancija.

Na nadzornoj ploči automobila pojavi se vizualno upozorenje ako vozač makne ruke s volana, a to je upozorenje praćeno i zvučnim signalom.

Oni vozači Tesle koji ta upozorenja zanemaruju, sve su veći problem na cestama.

U posljednjih je nekoliko godina snimljeno više vozača Tesle koji tokom vožnje spavaju. Prošle je sedmice tako utvrđeno da se jedan vozač Tesle zabio u vatrogasno vozilo u blizini Los Angelesa upravo zato što mu ruke nisu bile na volanu pa nije mogao dovoljno brzo reagovati. Prošle je godine jedna osoba poginula kad se automobil, takođe na autopilotu, zabio u prepreku na autocesti na sjeveru Kalifornije. Otkriveno je da je samo šest sekundi prije nesreće maknuo ruke s volana.

Izvor: 6yka.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti