U Grčkoj pronađena olupina britanske podmornice nestale 1942. godine (VIDEO)

Olupina britanske podmornice H.M.S Triumph koja je tajanstveno nestala tokom akcije u Grčkoj 1942., za vrijeme Drugog svjetskog rata, pronađena je u Egejskome moru, objavila je u srijedu grčka novinska agencija ANA.

Uočili su je “na dubini od 203 m u Egejskome moru” i “nekoliko desetaka kilometara od obale” saradnici grčkog ronioca Kostasa Thoktaridisa koji je u potragu za njom pošao 1998.

Podmornica klase T duga 84 m povezuje se s “otporom protiv nacističke okupacije u Grčkoj” i s “britanskom tajnom službom”, rekao je Thoktaridis, prenosi ANA.

Sva 64 člana posade poginula su u potonuću“, navodi isti izvor.

Triumph je obavio dvadesetak borbenih zadataka od 1939. do 1942. godine.

Svoje misije u Egejskom moru počeo je u martu 1941. blizu ostrvlja Dodekaneza koje je tada bilo pod italijanskom okupacijom, gdje je “uništio mnoge neprijateljske brodove, pa i italijansku podmornicu Salpu”, piše ANA.

Ali 23. januara 1942., tokom njezine 21. misije u Egejskom moru, britanska ratna mornarica je objavila da podmornicu Triumph “smatra nestalom”.

Posljednje svjedočanstvo o podmornici dao je italijanski pilot koji ju je vidio 9. januara 1942. kod rta Sunija, u Saronskom zaljevu, blizu Atine.

Među različitim verzijama o uzrocima potonuća podmornice jesu sudar s minom kod cikladskog ostrva Milosa, zarobljavanje u akciji njemačkih snaga potpomognutih italijanskim agentima i eksplozija na pramcu podmornice, rekao je Kostas Thoktaridis.

Brojne istraživačke ekipe s Malte i iz Rusije dolazile su svojevremeno u Grčku u potrazi za njezinom olupinom.

Izvor: radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti