Starogrčki Derveni papirus: Najstarija sačuvana knjiga u Evropi

Prva knjiga sa zapisom zapadne tradicije zabilježena je na papirusu prije oko 2.400 godina.

Nakon mukotrpnog procesa otkrivanja i odvajanja ugljenisanih slojeva rolne papirusa, a zatim ponovnog spajanja brojnih fragmenata, spašeno je 26 stupaca teksta, od kojih su svima nedostajali donji dijelovi koji su izgorjeli u vatri.

Drevni grčki papirusni svitak, Derveni papirus se smatra najstarijim sačuvanim čitljivim rukopisom u Evropi, koji datira između 340. i 320. godine prije nove ere, vrijeme kada je vladao Filip II Makedonski.

Ime je dobio po lokaciji na kojoj je otkriven, desetak kilometara sjeverno od Soluna, u sjevernoj Grčkoj, gdje se sada nalazi u Arheološkom muzeju.

Pored ovoga otkrića, netaknuta ljudska lobanja iz perioda halkolita otkrivena je 1962. godine među pepelom pogrebne lomače u jednoj od grobnica u regiji, uz obilje drugih izuzetnih artefakata, posebno metalnih predmeta.

Zahtjevan proces odmotavanja i odvajanja slojeva ugljenisane rolne papirusa, zatim ponovnog povezivanja brojnih fragmenata, rezultirao je sa 26 stupaca teksta, od kojih su svima nedostajali donji dijelovi, jer su izgorjeli u lomači.

Derveni papirus je filozofska rasprava

Papirus je filozofska rasprava i alegorijski komentar starije orfičke pjesme o rođenju bogova.

Orfizam, mistični i religiozni pokret, poštuje božanstva Persefonu i Dioniza, koji su oboje otputovali u Podzemlje i vratili se živi.

Fragmenti papirusa Derveni izloženi u Arheološkom muzeju u Solunu. Credit: Gts-tg, CC BY-SA 4.0/Wikipedia

UNESCO je drevni papirus uvrstio u svoj program Pamćenje svijeta kao prvi grčki kulturni predmet. Program ima za cilj zaštitu od propadanja i zaborava svjetske dokumentarne baštine naglašavanjem vrijednosti prethodnih radova, a istovremeno olakšava pristup njima.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti