Džinovski rasjedi dužine 272 km pojavili su se u četiri američke države

Ogromne pukotine pojavile su se u američkim državama Arizona, Utah, Kalifornija i Teksas. Samo u južnoj Arizoni zabilježeni su rasjedi ukupne dužine 272 km.

Joseph Cook iz Geološkog zavoda Arizone kaže da do takvih rasjeda ne može doći usljed prirodnih uzroka. Masovno slivanje i pomjeranje tla uzrokovano je ljudskom aktivnošću, koja bukvalno ispumpava “krv” iz zemlje.

Podzemne vode su jedan od najvažnijih izvora svježe vode u svijetu, koji obezbjeđuju skoro 50% vode za piće i oko 40% vode za navodnjavanje. Ali ljudi ispumpavaju vodu iz utrobe zemlje mnogo brže nego što je zemlja sama može napuniti. Sve ovo pogoršava probleme slivanja i prijeti pojavom novih pukotina.

Nakon nedavnog snažnog zemljotresa u Turskoj, objavljene su fotografije rasjeda širine 200 metara i dubine 30 metara u blizini sela Tepehan u Hataju. Stručnjaci su ovu pojavu nazvali neobičnom i rekli da je uzrokovana činjenicom da se potresi dogodili prilično blizu površine.

Prema riječima Alekseja Zavjalova, šefa laboratorije za seizmičku opasnost Instituta za geofiziku Ruske akademije nauka, većina zemljotresa se dešava u blizini takvih pukotina.

Ako su rasjedi koji postoje u zemljinoj kori aktivni, onda se njihove ivice kreću određenom brzinom jedna u odnosu na drugu, zbog čega nastaje zemljotres. Zbog toga su naučnici u SAD zabrinuti zbog pojave tolikog broja pukotina.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti