Smiješna strana ljubavi: Šta nam se desi kada se zaljubimo

Svi znamo koliko je dragocjeno kada se javi onaj osjećaj leptirića u stomaku, i koliko ljubav umije da bude nadahnjujuća. Ipak, hajde da postavimo jedno jednostavno pitanje – da li je stvarno moguće biti opijen od ljubavi? Naučnici kažu – da! Oni tu vrstu našeg psihičkog stanja dovode u vezu sa lučenjem određenih hormona, poput oksitocina i dopamina. Da li to znači da je stvarno moguće da izgubimo glavu kada se zaljubimo? Izgleda da jeste.

love3

A o tome koja je to smiješna strana ljubavi, kako se ponašamo i šta se dešava kada se zaljubimo, detaljnije u nastavku.

Ponašamo se kao da smo opijeni

Sigurno vam je poznata ona situacija kada vam se poslije par čaša vina jezik razveže, a vi postanete brbljiviji nego što biste inače bili, i komotniji u komunikaciji.

Naučnici tvrde da upravo na isti način kao alkohol djeluje i oksitocin – hormon koji se luči u našem organizmu kada smo u stanju zaljubljenosti, i koji kod nas stvara osjećaj euforije i “opijenosti.”

Dakle, još jedna zvanična potvrda da je moguće biti pijan od ljubavi.

love2

Mijenja nam se glas

Grupa naučnika je sprovela studiju sa nekoliko osoba koje su nedavno otpočele romantičnu vezu. Njihov zadatak je bio da imaju par telefonskih poziva, na temelju kojih je uočena značajna razlika u tonu i boji glasa u slučaju kada su razgovarali sa prijateljem, članom porodice i sl. u odnosu na one koje su vodili sa partnerom.

Zaključak – glas muškaraca postaje viši, a žena niži, što je navodno nesvjesna težnja da budu što sličniji jedno drugom.

Zaljubljenost je kao opsesija i zavisnost

Da, moguće je da se “navučete” na ljubav! Naučnici tvrde baš kao na psihoaktivnu supstancu, odnosno da se tokom osjećaja zaljubljenosti i djelovanja određenih supstanci aktivira isti dio mozga, što proizvodi identičan osjećaj. Baš zbog toga u toj najjačoj fazi zaljubljenosti ne želimo da se odvajamo od svoje voljene osobe.

Ne možemo da spavamo

Istraživanja kažu da zaljubljena osoba u prosjeku spava sat vremena kraće od onih koji nisu u toj fazi, i to ne usljed nekih objektivnih faktora, kao što su umor, fizička angažovanost i sl.

love1

Srce hoće da nam iskoči iz grudi!

I ovaj osjećaj nam nije stran, i mi ga u stvari volimo. A, o čemu se radi? Radi se o identičnim simptomima kao kada smo anksiozni – crveni smo u licu, ubrzava se puls, srce nam lupa i hoće da iskoči iz grudi.

Ljubav je bukvalno slatka!

Da, da, postoje naučni dokazi da oni koji su zaljubljeni ukuse percipiraju slađima nego što u stvari jesu.

Sproveden je slijedeći ogled – jedna grupa ispitanika je imala zadatak da napiše esej o ljubavi, druga o ljubomori, i treća o neutralnoj temi. Nakon toga su morali da probaju čokoladicu i popiju malo vode. Onima koji su pisali o ljubavi je čokoladica bila dosta slađa nego drugima.

Kao što vidite, ni najmanje nije lako biti zaljubljen.

Izvor: mogujatosama.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti