Arheolog tvrdi da je otkrio zaboravljenu drevnu piramidu ispod pijeska Sahare

Ovaj arheolog decenijama istražuje region. Njegova nevjerovatna otkrića objavljena su u dokumentarcu na Channel 5, početkom 2019.

Drevno groblje, na kojem je navodno otkrivena nova piramida, služilo je kao nekropola za područje Memfisa i dom je brojnih drugih piramida.

Sahara je jedna od najsušnijih regija na Zemlji, ali nekada davno, bila je to bujna zelena zemlja sa rijekama i jezerima. Naravno, ovdje se sada nalazi jedna od najvećih pustinja na svijetu. Ali, da li ste ikada čuli za drevnu piramidu koja se nalazi ovdje i skrivena je ispod pijeska?

U suhom i pustom pijesku pustinje Sahare, mogu se pronaći razbacani ostaci različitih drevnih civilizacija – ako dobro pogledate. Ali, većina ljudi ne bi očekivala da će među njima pronaći skrivenu piramidu. No, to je upravo ono što je nedavno otkrio arheolog po imenu dr Vasko Dobrev.

Otkriće nove piramide u pustinji Sahare

Dr Dobrev objašnjava Tonyju Robinsonu lokaciju u Saqqari © Channel 5

U protekle tri decenije, dr Vasko Dobrev je istraživao region oko 30 km udaljen od čuvenih piramida u Gizi. Njegova nevjerovatna otkrića objavljena su u javnosti početkom 2019. tokom dokumentarca Tonyja Robinsona “Otvaranje velike egipatske grobnice” na Channel 5 TV kanalu. Dobrev vjeruje da je otkrio zaboravljenu piramidu u pustinji Sahara.

Drevno groblje, na kojem je navodno otkrivena nova piramida, služilo je kao nekropola za područje Memfisa i dom je brojnih piramida, uključujući i jednu koja se izdvaja među ostalima: Stepenastu piramidu Džosera.

Kada kažemo piramida, često pomislimo samo na najpoznatije među njima, one u Gizi, ali ovo mjesto pod nazivom Saqqara ima svoju piramidu i još mnogo drugih.

Stepenasta piramida starog egipatskog kralja Džosera. © Image Credit: Walter Stiedenroth | Licencirano sa DreamsTime.com

“Jedna dinastija faraona je izabrala da izgradi svoje veličanstvene grobnice samo ovdje, isključivo u Saqqari”, rekao je Tony Robinson.

Kada je dr Dobrev objasnio gospodinu Robinsonu kako brojne piramide mogu biti zakopane i ispod pijeska, gospodin Robinson je bio prosto zapanjen.

On je rekao: “Postoji oko 120 piramida širom Egipta. Faraoni su ovdje gradili piramide jer se Saqqara nalazi tačno ispred glavnog grada Egipta, Memfisa. Vidite li ovu malu piramidu? Ovo je Pepi II, njegov otac je ovdje, njegov pradjed je odmah iza i sva porodica je u blizini.”

Njih dvojica su se zatim uputili ka vrhu visoravni, gdje dr Dobrev misli da možda postoji neotkrivena piramida.

Dr. Dobrev je rekao gospodinu Robinsonu: “Možda imamo (ispod sebe) faraona Userkarea, nije dugo vladao, možda tri ili četiri godine. Nije mogao da završi 52 metra visoku piramidu za tri godine. Možda je imao vremena samo da stvori bazu piramide. Na dobroj smo visini, otkrili smo da su sve piramide koje su u Saqqari na istom nivou.”

Geofizičko skeniranje cijelog područja pokazuje znakove piramida u pustinji. © Kanal 5

Nakon toga je iznio dokaze koje je prikupio da potkrijepi svoju tvrdnju. Dobrev je dodao: “Dakle, postoji neka vrsta piramidalnog nivoa i imamo njegovog oca na sjeveru, njegov sin je upravo tamo a njegov unuk je iza nas. Ali imamo i nešto drugo,jer naša nova tehnologija i geofizika, pokazuju nešto pod pravim uglovima. Ovo nije prirodno napravljeno, ovdje imamo neku vrstu kvadrata, 80 puta 80 metara, što je tačno veličine piramida tog perioda.”

Završne riječi

Uprkos činjenici da su ove informacije prilično stare, trenutno nema naznaka bilo kakvih planova za iskopavanje i dalje proučavanje područja gdje bi se nalazila navodna piramida. Stoga je još uvijek nejasno koja bi prava namjena ove piramide mogla biti, ali je definitivno izazvala uzbuđenje u nezavisnoj arheološkoj istraživačkoj zajednici.

Uz više istraživanja, možda ćemo moći otkriti tajne saharske nekropole i naučiti više o našim misterioznim drevnim precima.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti