RUSKI NAUČNICI DOŠLI DO FASCINANTNOG OTKRIĆA: Pogledajte šta se nalazi na dnu najdublje rupe na Zemlji! (FOTO + VIDEO)

Vjerovali ili ne, jedno od najvećih dostignuća u ljudskoj istoriji je i kopanje rupa. Tj. ne baš kopanje bilo koje rupe, već najdublje rupe na svijetu.

rupetina

Stvar je u tome da su još 60-ih godina prošlog vijeka američki naučnici donijeli odluku da počnu sa kopanjem rupe na dnu okeana, ali su planovi propali. Međutim, 70-ih se tim ruskih naučnika odlučio na sličan poduhvat.

Cilj ovakvog eksperimenta je izučavanje tla na kome živimo jer, istini za volju, mi znamo više o galaksiji nego o planeti na kojoj živimo. Trebalo je ispitati sastav tla radi boljeg poznavanja seizmičkih aktivnosti i vulkana, a glavni plan je bio prići što bliže jezgru naše planete.

rupetina1

Prvi plan se zvao “Projekat Manhattan” i otpočet je 1958. godine. Američki inžinjeri su krenuli da buše koru Zemlje, ali im je kongres prekinuo projekat 1966. godine prije nego što su uspjeli u svom zadatku. Tu rupu su bušili na dnu Pacifika blizu obale Meksika.

1970. su sovjetski naučnici prihvatili izazov. Bušili su u pokrajini Kola koja je nešto malo istočnije od Skandinavije. Koljska Superduboka Rupa je samo 22 cm široka, ali je 12.262 metara duboka. Naučnicima je trebalo skoro 20 godina da dostignu tu dubinu, a trebalo im je još toliko da dođu do cilja. Na tom putu su dosta toga otkrili, a zaustavila ih je temperatura od 180°C koja je počela da topi mašineriju.

rupetina2

Najinteresantnija otkrića su vezana za mikroskopske fosile planktona – 24 novih jednoćelijskih organizama (koji su pronađeni na 6.7 km dubine) i vodu na velikoj dubini. Niko nije mogao ni da pretpostavi da je moguće da se pronađe voda na toj dubini. A poslije toga, kada su došli do dubine od 12 km, gdje je sastav stijena star preko 2.7 milijarde godina, naišli su na ogroman problem – toplotu. Naučnici nisu pretpostavili da će već na toj dubini temperatura biti viša od 180°C. Inžinjeri su za stijene na toj dubini rekli da se ponašaju više kao plastika nego kao kamenje.

rupetina3

To je najdublja rupa ikada iskopana i čak 3 puta je dublja nego bilo koja rupa prije nje, ali to još uvijek nije dovoljno. Njihov cilj je bio sloj kore koji se nalazi na 35 km dubine. A ni tu nije kraj … Drugačije rečeno, iako je ova rupa najdublja rupa koju smo ikada iskopali, iako je ogromno naučno dostignuće, iako je za nju trebalo preko 20 godina, to je samo 0.002% puta do jezgra planete … 0.002%!

Izvor: zanimljivovesti.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti