Engleski i francuski monarh podijelili su- bračnu postelju!

Koja je muzička grupa prva nastupila na Antarktici? Što je izjavio Michael Collins prilikom primopredaje Dublinskog dvorca? Zašto su engleski i francuski kralj prenoćili u istom krevetu? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz istorije koje smo za vas odabrali!

1. Nakon potpisivanja Anglo-irskog ugovora u decembru 1921. godine, Dublinski dvorac (irski “Caisleán Bhaile Átha Cliath”), sjedište britanske vlade u Irskoj, svečano je predan novoformiranoj Privremenoj vladi na čelu s Michaelom Collinsom (1890. – 1922.). Legendarni borac za irsku nezavisnost na primnopredaju je zakasnio sedam minuta, što je prokomentarisao ovako: “Imali ste svojih 700 godina, a ja sam uzeo svojih 7 minuta”. Referisao se, naravno, na vijekove koja je njegova domovina provela kao kolonija Britanskog kraljevstva.

2. Godine 2013., legendarna američka heavy metal grupa “Metallica” održala je koncert na – Antarktici! Učinili su to kako bi ih pamtili kao prvi bend koji je nastupio na svih sedam kontinenata. Svirali su u istraživačkoj stanici, pred naučnicima iz raznih zemalja, a struju za koncert osigurali su paneli za sunčevu energiju i generator. Pojačala, međutim, nisu bila priključena, a većina gledalaca nije smjela ući u muzičku kupolu – muziku su slušali preko slušalica, kako buka ne bi narušila ekosistem. Pjevač  James Hetfield koncert je otvorio riječima: “Jeste li spremni ući u istoriju? Mi jesmo!”.

3. Dana 5. juna 1975. godine, grupa “Pink Floyd” dovršavala je pjesmu “Shine On You Crazy Diamond”, epski uradak inspirisan psihičkim rasapom nekadašnjeg frontmena Syda Barretta. Iznenada, u studio je ušetao korpulentan muškarac s izbrijanom glavom i obrvama. Članovima benda trebalo je nekoliko minuta da prepoznaju nekad mršavog i kosmatog kolegu: pred njihovim zabezeknutim očima stajao je Syd Barret, čovjek kojeg nisu vidjeli punih sedam godina!

4. Francuski kralj Filip II. August (1165.- 1223.) i budući engleski kralj Ričard Lavljeg srca  (1157. – 1199.), tada još princ, 1187. godine su podijelili bračnu postelju preko noći (na slici!). Taj čin bio je simbol saveza između njihovih zemalja. Nakon što se Filip II. urotio s Ričardovim mlađim bratom Ivanom Bez Zemlje, dvojica muškaraca postali su smrtni neprijatelji.

5. U vrijeme Drugoga svjetskog rata, britanska vlada potakla je štampanje brojnih oglasa, koji su reklamirali mrkve kao najefikasnije namirnice za poboljšanje noćnog vida. “Na ratištu, ova sposobnost može značiti razliku između života i smrti. Jedite vitaminom A bogate mrkve i izoštrite svoj pogled u mraku!”, jedan je od tipičnih takvih slogana. Vlasti su to činile kako bi odvratile pažnju s činjenice da je RAF razvio radarski sistem pomoću kojeg je moguće detektovati neprijateljske bombardere i za crnog mraka.

6. U Sagadi, selu na filipinskom ostrvu Luzon, i danas se njeguje vijekovima star pogrebni običaj. Lokalni živalj ljesove pokojnika pribija na litice, zbog vjerovanja kako duše imaju veću šansu da završe u raju ako su mu fizički bliže. Riječ je o prizoru koji definitivno ne želite vidjeti kad na ostrvo padne noć!

7. Švicarsko-njemački doktor, alhemičar i filozof Philipp Aureolus Theophrast Bombast von Hohenheim (1493. – 1541.), poznatiji kjao Paracelsus, smatra se ocem toksikologije. “Sve stvari su otrovne i ništa nije bez otrova; doza je ono što nešto čini otrovnim ili neotrovnim”, njegova je poznata izjava.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti