PRVI AUTOMOBIL U ISTORIJI: Bez izuma ovog čovjeka današnji svijet ne bi bio isti

Prvi automobil imao je samo tri točka a patentiran je pod nazivom “vozilo s plinskim pogonom”

Carl Benz (1844. – 1929.), njemački konstruktor, pionir autoindustrije, istoriju je ušao prvim motornim vozilom (automobilom) Benz Patent Motorwagen, kojeg je patentirao 29. januara 1886. dakle, još prije 136 godina.

U Mannheimu je postigao brzinu od 16 km/h, što je tada bilo senzacionalno. To se službeno smatra početkom automobilizma. Bila je to motorna kočija s tri točka, koja se pokretala 4-taktnim motorom obima 958 ccm i snage 0,8 KS, koja je postizala 16 km/h (tržišni model: 1600 ccm, 0,75 KS, 16 km/h).

Taj je automobil imao bitne karakteristike savremenih automobila – električno paljenje, ventile, karburator, sistem za podmazivanje, diferencijal, kočnice … Za tržišni uspjeh i budućnost tog projekta, osporavanog od mnogih, zaslužna je njegova supruga Bertha Benz.

Prvim automobilom, Benz Patent Motorwagen, je 5. avgusta 1888., sa sinovima Eugenom i Richardom, prešla put od 106 km, od Pforzheima do Mannheima, krenuvši u posjetu majci. Time je uklonila početnu nevjericu prema konceptu vozila pokretanog motorom s unutrašnjim sagorijevanjem (lobi vlasnika kočija s konjskom zapregom je u to vrijeme bio izuzetno jak) te nakon pozitivnih novinskih izvještaja, pokrenula lavinu narudžbi.

Da bi projekat Benz Patent Motorwagena uspio, Benz je trebao napraviti niz poboljšanja na motoru s unutrašnjim sagorijevanjem, kojeg je 1876. patentirao Nicolaus August Otto, te ga pripremiti za korištenje u vozilu.

Imao je već dosta iskustva, jer je 1879. patentirao prvi upotrebljivi dvotaktni motor. Benzu možemo zahvaliti na patentima sistema za podešavanje brzine vrtnje motora, elektromagnetskog paljenja, svjećica, karburatora, hladnjaka s rashladnom tekućinom, zupčastog mjenjača, bokser motora …

Do smrti je bio u upravnom odboru vlastite firme, odnosno nakon udruživanja s najvećim konkurentom 1926., firmom Daimler Motoren Gesellschaft, a pomogao je i vlastitim sinovima u počecima njihove firme C. Benz Söhne. ‘C.’ u nazivu znači Carl, kako se ponekad piše ime ovog konstruktora – oba su načina ispravna, današnji Daimler-Benz preferira pisati Carl, no u matičnim knjigama 1844. pisalo je Karl …

Izvor: autoportal.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti