Prva fotografija Zemlje iz svemira snimljena je nacističkom raketom – 1946.

Raketu V-2 pomoću koje je snimljena fotografija lansirali su Amerikanci, koji su nakon završetka Drugog svjetskog rata zaplijenili velik broj tih raketa i prateće opreme iz Trećeg Reicha.

Dana 24. oktobra 1946. godine snimljene su prvi put u istoriji fotografije Zemlje iz svemira. Vrlo je zanimljivo da je to učinjeno pomoću njemačkih raketa V-2 dizajniranih u doba nacističke vlasti u Njemačkoj. Naime, Hitlerov je Treći Reich imao raketni program koji je vodio poznati naučnik Wernher von Braun (kasniji dugogodišnji direktor u američkoj NASA-i).

Raketa V-2 pomoću koje su uzete snimke bila je lansirana od strane Amerikanaca, koji su nakon završetka Drugog svjetskog rata zaplijenili velik broj tih raketa i prateće opreme iz Trećeg Reicha (radilo se o količinama mjerenim u stotinama vagona). Rakete V-2 dovezene su iz Evrope u SAD, većinom u saveznu državu Novi Meksiko, gdje se s tim raketama dalje radilo na testnom području White Sands (to je i danas najveća vojna instalacija u SAD-u, a ondje je testirana i prva svjetska nuklearna bomba u sklopu projekta Manhattan). Napomenimo da je nedaleko od mjesta White Sands sljedeće godine (1947.) prijavljeno i poznato viđenje NLO-a (tzv. Slučaj Roswell).

Fotografska oprema na raketi V-2 lansiranoj iz Novog Meksika mogla je snimati po jednu sliku svakih sekundu i po. Raketa je dosegla maksimalnu visinu od 105 kilometara (obično se visina od 100 kilometara uzima za granicu atmosfere i svemira). Te su fotografije bile revolucionarne jer je najveća visina s kojih su snimljene prethodne rekordne snimke bila samo 22 kilometra (s jednog balona 1935. godine).

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti