NA DANAŠNJI DAN: Jugoslavija zarobila američki avion (1946.)

Deset dana kasnije drugi avion je oboren. U novinama Daily News tada se zahtjevala odmazda u obliku bacanja nuklearne bombe na Beograd.

Jugoslovenske vlasti prisilile su američki transportni avion tipa C-47 Skytrain na slijetanje oko 12 kilometara od Kranja u Sloveniji 9. avgusta 1946. godine. Taj avion je zašao u jugoslovenski vazdušni prostor navodno zbog oluje. Slijedili su ga jugoslovenski piloti Dragomir Zečević i Dragan Stanisavljević u lovcima tipa Jakovljev Jak-3. Počeli su pucati po američkom avionu, tako da je čak i ranjen jedan od članova posade. Amerikanci su sletjeli, a jugoslovenske vlasti su ih uhapsile. 

Deset dana nakon tog incidenta nad Jugoslavijom drugi američki avion je oboren. Takođe se radilo o transportnom avionu C-47 Skytrain, koji je takođe povrijedio vazdušni prostor, a srušio ga je jugoslovenski pilot Vladimir Vodopivec. Poginulo je svih pet Amerikanaca na tom letu. Tada je situacija već postala ozbiljna. Došlo je do zaoštrenja odnosa SAD-a i Jugoslavije, a u američkim novinama Daily News čak se zahtjevala odmazda u obliku bacanja nuklearne bombe na Beograd. Američki državni sekretar Byrnes pozvao je jugoslovenskog ministra vanjskih poslova Edvarda Kardelja i oštro mu zaprijetio. Ipak, do daljnjeg zaoštravanja američko-jugoslovenskih odnosa nije došlo, a zarobljeni Amerikanci iz prvog leta pušteni su na slobodu.

Dražen Krajcar

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti