PJEVALA JE TITU, ZARAĐIVALA BASNOSLOVNO: Imala je ljepotu i raskošan glas, a umrla je u bijedi

Bila je legenda crnogorske muzike poznata po ljepoti i raskošnom glasu. Da slava prođe i da život zna da se poigra sa ljudskom sudbinom pokazalo se na njenom primjeru. Pjevala je Titu, prijatelj joj je bio Blažo Jovanović, zarađivala je velike pare i nije ih čuvala, da bi na kraju dovela sebe do toga da prodaje na ulici iznošenu garderobu.

Zvali su je Kraljica. Latifa Kujović Nafija poznata crnogorska pjevačica rođena u Beranama imala je sudbinu kao iz nekog romana. Nažalost, u poznijim godinama ta sudbina se grubo poigrala sa njom, umrla je u siromaštvu ali je za njom ostala muzička zaostavština za buduće generacije pjevača narodne pjesme a i svih ostalih.

Latifa je decenijama bila osuđena na život u nemaštini u jednoj od memljivih soba prognaničkog naselja Rudeš, među ljudima otjeranim sa svojih ognjišta, a umrla je boreći se do posljednjeg časa za koru hljeba, prodajući na ulici staru, iznošenu garderobu.

“Da nisam bila pametna i nastupala preko beogradske ‘Estrade’, danas ne bih imala ni za hljeb i vodu”, pričala je svojevremeno popularna Nafija, šćućurena od hladnoće, jer zime na sjeveru umiju da potraju skoro do maja.

“Nekada su dolazili ‘bujeri’ da me slušaju, a danas me se niko i ne sjeća. Eto, obećali su i šporet da mi poklone, ali su izgleda zaboravili”.

Važila je za vanserijsku ljepoticu raskošnog glasa.

A pjevala je uglednim ljudima nekadašnje Jugoslavije među njima i samom Titu!

“Pjevala sam Titu i Žarku, Titovom sinu koji je tom prilikom napravio skandal. Došla je milicija i pokupila ga”, govorila je Nafija i dodala da ju je muzikom pratio bezbroj puta Ismet Alajbegović Šerbo. A on nije svirao bilo kome.

Tokom dugogodišnje karijere stekla je prijateljstva sa mnogim političarima a među njima i sa nekadašnjim predsjednikom Crne Gore Blažom Jovanovićem.

“Dok je majka bila živa, stizali su nam paketi i od Blaža Jovanovića”, govorila je sa sjetom Nafija.

Put ka muzici bio joj je iznenadan a počeo je u Sarajevu kada je srela čuvenu pjevačicu Divnu Kostić.

“Ona me je povukla da pjevam. Punih 30 godina sam pjevala i živjela po hotelima. Nema grada u bivšoj Jugi u kom nisam nastupala. Pjevala sam i u Trstu, onu staru ‘Sejdefu majka buđaše’. Kakvo je to bilo vrijeme, kakvi ljudi. Ovo je danas sve je … Kakva muzika, takva i država”, rekla je Nafija.

Zrađivala je mnogo ali kako je i sama govorila nije umjela da štedi!

Latifa Kujović Nafija umrla je 2015. u Beranama a sahranjena je na muslimanskom mezarju na Jasikovcu.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti