PROJEKAT ‘PLAVA KNJIGA’: Svi dokumentovani NLO slučajevi na jednom mjestu

Američka vlada je objavila rezultate istrage 12.000 prijava o primjećenim neidentifikovanim letećim objektima pristiglih između 1947. i 1969. godine.

Svi slučajevi su zabilježeni na mikrofilmovima, a zbirka koja nosi naziv “Projekat Plava knjiga” sada je besplatno dostupna na internetu. Evo nekoliko najneobičnijih slučajeva.

Incident su prijavila trojica profesora 30. avgusta 1951, u Teksasu. Očevici su navodno sjedili u dvorištu jednog od njih kada je iznad njihovih glava visoko na nebu proletjelo 20-30 “svjetala”. Jedan profesor je izjavio da su objekti imali oblik tanjira i da su bili zelenkastoplave, blago fluorescentne boje.

“Bile su manji od Mjeseca na horizontu, koji je bio pun. Bilo je deset-petnaest takvih svjetala … Bila su potpuno okrugla … Naježili smo se”, izjavio je jedan od njih.

Za ovu zbunjujuću pojavu Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF) optužilo je ptice pripadnice vrste Charadrius vociferus, čije je bijelo perje na grudima moglo da reflektuje svjetlost grada.

Naučnici su, međutim, ustanovili da je riječ o lentikularnom oblaku (oblak u ovliku sočiva ili badema, nastao usljed vlažnog vazduha koji se kondenzovao na velikoj visini).

Još jedan zanimljiv slučaj zabilježen je na fotografijama koje je 3. avgusta 1965. snimio radnik na autoputu u Santa Ani (Kalifornija). Usred bijela dana objekat je navodno nadletio američku vojnu bazu El Toro, ali ga niko drugi nije vidio.

Objekti koji se nalaze u daljini na slikama su zamagljeni zbog smoga u Los Angelesu, ali ne i NLO, kako neki misle, zato što je NLO zapravo mali objekat koji je bio blizu kamere.

Kenet Arnold je prijavio susret sa NLO, koji je doveo do nastanka popularnog naziva “leteći tanjir”.

Arnold je 24. juna 1947. primjetio čak devet NLO-a iznad planine Rejner i obavještajne službe američke vlade veoma su se zainteresovale za ovaj slučaj.

Manje od mjesec dana kasnije, 12.jula 1947, slični objekti primjećeni su iznad Talse (Oklahoma).

Opisujući novinarima prizor, Arnold je rekao da je izgledalo “kao tanjir koji ste bacili da skakuće po površini vode.”

Ova slika je snimljena 15. aprila 1965. u Omahi (Nebraska), ali u dokumentaciji ne postoji studija o ovom slučaju. Prema podacima Američkog ratnog vazduhoplovstva, “Plava knjiga” sadrži izvještaje o 12.618 primjećenih objekata, od kojih 701 (5,5 %) nije identifikovano.

Ova slika je napravljena u Rozvelu, 1949. godine

Jula 1957. u Ohaju pronađena je ova misteriozna stijena za koju se vjerovalo da potiče iz vanzemaljske civilizacije. Stručnjaci su prvo rekli da je riječ o meteoritu starom više od jednog vijeka, ali su nakon ispitivanja iznijeli tvrdnju da je riječ o pomjerenom komadu glacijalnog sedimenta.

Ova fotografija je snimljena 27. decembra 1954. u Bronksu (Njujork). Objekat podsjeća na leteću podmornicu.

Na slici je tim “Projekta Plava knjiga”, koji je na mikrofilmovima sačuvao više od 12.000 prijavljenih slučajeva “susreta” sa NLO. U sredini je Hektor Kvintanila, posljednji šef projekta.

Dokumenti koji su ranije mogli da se vide samo u Nacionalnom arhivu u Vašingtonu odnedavno su dostupni na internetu.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti