PROBLEM KOJI MU JE MOGAO OKONČATI ‘KARIJERU’: Slučajno pronađena pisma Adolfa Hitlera i njegovog ljekara otkrila nepoznate boljke diktatora

Kada je Robert Doepgen počeo da istražuje porodičnu arhivu za potrebe školskog projekta, nije ni slutio da će u njoj pronaći pisma koja su razmijenjivali njegov pradjed i Adolf Hitler.

Potomak jednog od ljekara koji je liječio Adolfa Hitlera objavio je pisma koja su njih dvojica razmijenjivali, a koja svjedoče da je diktator imao problema sa glasom, prenosi The Guardian objavu švicarskih medija.

Počevši od 1935. godine, Hitlera je nekoliko puta liječio Carl Otto von Eicken. Međutim, ova činjenica bi za većinu najvjerovatnije ostala nepoznata da čukununuk njemačkog specijaliste za uho, grlo i nos nije pretraživao porodičnu arhivu za potrebe školskog projekta.

Britanski stručnjak za njemačku istoriju Richard J. Evans, potvrdio je autentičnost pisama u kojima Hitler iskazuje svoju zabrinutost zbog moguće ozbiljne bolesti.

“Ako je nešto loše, apsolutno moram da znam”, napisao je Hitler doktoru nakon njihove prve konsultacije u maju 1935. godine. Lokalni list NZZ am Sonntag, navodi da se u pismima spominje važnost koju je Hitler pridavao svom glasu, jer mu je bio važan na skupovima, mitinzma i u svakodnevnim političkim govorima koji su mu donosili popularnost i podršku pristalica.

Oni tvrde da je jedna operacija uklanjanja polipa čak odložena, jer je von Eicken savjetovao Hitlera da poslije hirurškog zahvata mora da odmara glasnice i da ne može da drži govore.

Takođe, kako se može vidjeti iz pisama, ovaj doktor nikada nije doveo u pitanje liječenje čovjeka koji je bio odgovoran za brojna razaranja i smrti miliona ljudi koji su ubijeni u holokaustu i za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Na pitanje ruskih isljednika nakon završetka rata zašto nije ubio Hitlera u nekoj od prilika koje su mu pružene, on je istakao: “Ja sam bio njegov ljekar, a ne njegov ubica”.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti