Vrata smrti: Dva francuska kralja skončala su na jednak, uistinu bizaran način!

Kako je skromni vrtlar postao sumerski kralj? Na koji su bizaran način skončala čak dva francuska kralja? Kakva je sudbina snašla plemiće koji su se 1184. sastali u jednoj njemačkoj crkvi? Uživajte u zanimljivostima iz istorije koje smo za vas odabrali!

1. Godine 2016. na Novom Zelandu održan je referendum za novu državnu zastavu, zbog činjenice da ista ima isuviše blisku vezu s kolonijalnom istorijom te da se, uz to, lako može zamijeniti s australskom zastavom. Među više od deset hiljada ideja za novi dizajn, koje su slali građani, ističe se rad izvjesne Lucy Gray – ptica kivi, nacionalni simbol, koja iz očiju ispaljuje – laserske zrake! Premda je ovaj prikaz zamišljen kao šala, bio je među onima koji su dobili najviše glasova. Na kraju je zaključeno da pobjednički dizajn, bijela paprat na na crnoj i plavoj pozadini s četiri crvene zvijezde, ne izgleda naročito ozbiljno pa je Novi Zeland odlučio zadržati postojeću zastavu.

2. Erra-Imittī, sumerski kralj kralj iz devetnaestog vijeka prije nove ere, na prijestolju je sjedio samo osam godina. Kad je čuo za proročanstvo da će “zla kob pasti na kralja”, prestrašeni vladar skovao je lukav plan. Odlučio je na jedan dan okruniti svoga vrtlara a potom ga ubiti, čime bi se proročanstvo ispunilo a on bio siguran. Podli naum nije uspio ostvariti: ugušio se jedući juhu prije nego što je “žrtveno janje2 uspio skratiti za glavu. Vrtlar je nastavio vladati naredne dvadeset i četiri godine!

3. Čak dva francuska kralja umrla su na jednak, bizaran način: od ozljeda koje su zadobili udarivši glavom o dovratak! Godine 882. taj tužni kraj je doživio Luj III. Pustopašni monarh, kojem je bilo samo devetnaest godina, proganjao je djevojku što mu je zapela za oko na konju. Ova je, prestrašena, utrčala u očevu kuću, a kralj – ravno za njom. Konj je ušao u prostoriju no vladar nije: glavu mu je smrskala gornja poprečna greda okvira vrata. Karlo VIII., posljednji muški izdanak glavne loze dinastije Valois, 1498. godine je neoprezno potrčao kroz vrata, dočekavši sličnu sudbinu.

4. Američki preduzetnik Jasper Newton “Jack” Daniel (1849. – 1911.), proizvođač čuvenog viskija “Jack Daniel’s”, umro je od trovanja krvi. Do toga je došlo zbog naoko bezazlene ozljede nožnog palca. Daniels, zaboravljiv i rastresen čovjek, naljutio se kad se nije mogao sjetiti kombinacije za otvaranje sefa, pa je metalnu riznicu snažno odalamio nogom. Nažalost, odlomljeni komadić kosti izazvao je sepsu. Kako nije imao djece, destileriju je naslijedio njegov nećak.

5. Nojevi, najveće žive ptice na našoj planeti, danas obitavaju još samo u Africi, južno od Sahare. Krivac za to je, naravno, čovjek. Kad je u osamnaestom vijeku nojevo perje ušlo u modu kao ukras na šeširima bogatih evropskih dama, počeo je nemilosrdan lov na ove ptice, koji je umalo istrijebio vrstu.

6. Unutrašnjost Australije nije bila istražena do polovine devetnaestog vijeka. Prvo naselje Evropljana, engleska kažnjenička kolonija, osnovano je 1788. u zaljevu Botanyju (južni dio sadašnjega Sydneya). Prva policijska jedinica u Australiji bila je sastavljena upravo od robijaša, koji su dobili pomilovanje zbog dobrog ponašanja.

7. Godine 1184. njemačko-rimski car Henrik VI. (1165. – 1197.) pozvao je plemiće iz svih dijelova carstva na sastanak u Crkvi sv. Petra u Erfurtu. Drveni pod, međutim, nije mogao podnijeti težinu tolikih ljudi, pa su ovi kroz njega propali ravno u – septičku jamu! Oko šezdeset muževa plave krvi ugušilo se u izmetu.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti