Potopljeni drevni Pavlopetri: 5.000 godina star grad u blizini grčke obale (VIDEO)

Arheolozi se ne mogu zasititi ovog grada kojeg smatraju remek djelom gradskog planiranja.

Pavlopetri je stariji od 5.000 godina, a nalazi se na samo četiri metra dubine. Ime je dobio po dvojici kršćanskih svetaca koji se slave zajedno. Vjeruje se da je bio središte trgovine Mikenske i Minojske civilizacije.

Smješten je na južnoj obali Lakonije u Grčkoj, a procjenjuje se da je grad poplavljen prije otprilike 5.000 godina. Ovo arheološko nalazište se i dalje smatra jednim od najznačajnijih otkad je otkriveno 1967. godine.

“To je jedinstveno otkriće u smislu da smo na morskom dnu pronašli gotovo kompletan grad, s ulicama, zgradama, vrtovima, grobnicama i nečim što izgleda kao vjerski kompleks”, rekao je Jon Henderson sa Univerziteta u Nottinghamu nakon nekih otkrića u 2009.

Brojne relikvije, ulice i kamene zgrade, dvospratne kuće i dvorišta, kao i sofisticirani sistem snadbijevanja vodom samo su prozor u vremenu koji pokazuje kakav je život ovdje bio prije hiljade godina. Ako uporedimo prve evropske civilizacije i današnji život u predgrađima, vidjet ćemo da nema velike razlike između njih.

Ovo je najstariji do sada otkriveni potpoljeni grad u Sredozemnom moru te jedan od najstarijih u svijetu.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti