‘PORUKA SA MARSA’: Meteorit sa vanzemaljskim hijeroglifima pao je u Kanadi 1908. godine

Ova nevjerovatna priča ponovo je aktuelizovana 2015. godine na web stranici twpaterson.com koja već 50 godina piše o istoriji Britanske Kolumbije.

Ovo je samo ilustracija a ne kamen koji je pronađen u Kanadi ali veoma liči na njega.

Njihov novinar piše da je pronašao zanimljiv materijal iz arhiva istorijskih događaja koji mu je privukao pažnju. Na naslovnoj stranici novina, od 5. septembra 1908., nalazio se članak naslovljen sa “Poruka s Marsa”; članak je bio toliko zanimljiv da su ga prenijeli u cijelosti.

“Prošlog četvrtka ujutro Willie McKinnon, 14-godišnji sin gospodina Angusa McKinnona, bio je svjedok iznenađujućeg događaja pri čemu je za dlaku izbjegao smrt. Oko pola deset ujutro tinejdžer je radio u očevom vrtu.

Samo dva i po metra od mjesta na kojem je dječak stajao, pao je meteor prečnika oko 25,5 cm pri tom se zabivši u zemlju, a nekoliko minuta ranije Willie je čuo i glasan zvuk. Misleći da je to buka voza koji prolazi, dječak na to nije obraćao pažnju sve dok se svemirski objekt nije srušio na zemlju.

S mjesta udara kamenje je odletjelo u svim smjerovima, a zemlja pod nogama je počela podrhtavati, kao prilikom zemljotresa. Dječak se jako uplašio i otrčao u kuću kako bi roditeljima ispričao šta se dogodilo.

Kad su oni došli na mjesto pada, nebesko je tijelo bilo vrlo vruće, zbog čega ga nisu mogli ni dodirnuti pola sata. Meteor je bio okrugao, s mramornom površinom isklesanom čudnim likovima poput hijeroglifa.

Utvrđeno je da se kamen kretao u smjeru sjeverozapada. Proletio je kroz grane dva stabla, smrskavši ih poput šibica i pao na zemlju pod uglom od 45 stepeni.

Od tog događaja, gospodin McKinnon posvetio je sve svoje slobodno vrijeme proučavanju meteora. I dalje pokušava protumačiti značenje tajanstvenih dubokih tragova na kamenu i bit će mu drago ako mu neko ko o ovome zna nešto više pomogne.”

Mjesec dana nakon događaja, novine su javile da je kamen odnešen u Ottawu, u Ministarstvo za rudnike i geološka istraživanja. Ljudi iz ministarstva pokrenuli su istragu želeći potpunije informacije o svemu.

Zanimalo ih je tačno vrijeme, kao i priroda zvukova koje meteor proizveo tokom pada, njihovo trajanje i procijenjeni smjer iz kojeg su se čuli. Istraživači su takođe izmjerili dubinu rupe u zemlji i smjer udara nebeskog objekta, a takođe su uzeli uzorke tla za analizu.

Osim toga, govorilo se da su pojavili i potencijalni kupci za ovaj kamen ali novine nisu zabilježile da li je Angus McKinnon na kraju uspio prodati svoj pronalazak.

Od tada je prošlo mnogo godina. Nažalost, nije sačuvana nijedna originalna fotografija tajanstvenog kamena (slika predstavljena u članku samo je ilustracija utemeljena na slobodnoj mašti). Stoga možemo samo nagađati kakav je kamen zaista bio.

Izvor: greatplainsparanormal.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti