PODZEMNA GRAĐEVINA KOJA ZBUNJUJE NAUČNIKE: Stara oko 2.000 godina, niko ne zna čemu je služila

Podzemna građevina dio je drevne tvrđave Naryn-kala, koja je na popisu Unescove kulturne baštine, a nalazi se u gradu Derbentu u južnoj ruskoj Republici Dagestanu.

naryn2

Nova studija pokazala je da bi misteriozna struktura pod zemljom, koja se nalazi u južnoj Rusiji, mogla biti jedna od najstarijih kršćanskih crkvi na svijetu i najstariji kršćanski hram u toj zemlji.

Detaljno proučavanje

Do tog otkrića došli su ruski istraživači s Nacionalnog fakulteta za nauku i tehnologiju, a naučnici su uz pomoć skeniranja određenih struktura dubokih 12 metara, koje se nalaze smještene u sjeverozapadnom dijelu te tvrđave sagrađene oko 300. godine došli do zanimljivih otkrića.

Cilj skeniranja bio je da naučnici odrede 3D konfiguraciju ove strukture, s obzirom na to da “do danas nije shvaćeno koja je bila funkcija ove zgrade, je li bio rezervoar, kršćanski hram”.

Dva mjeseca skeniranja

Istraživačima je trebalo više od dva mjeseca da završe skeniranje, nakon što su postavili detektore na dubini od oko deset metara u unutrašnjost konstrukcije i izvršili precizno mjerenje. Ni nakon završetka skeniranja, vodeći eksperti nisu u potpunosti sigurni oko funkcije ovog objekta.

“Čudno bi bilo da ovu zgradu protumačim kao rezervoar za vodu. U istoj tvrđavi postoji slična podzemna građevina, duboka deset metara, i to je rezervoar. Ali, ova neobična struktura u koju smo postavili naše detektore je u obliku krsta”, poručili su naučnici.

Složili su se da u budućnosti treba napraviti detaljniju analizu, kako bi se dobila kompletna 3D slika tajanstvene zgrade, što bi konačno trebalo da rasvijetli sve detalje u vezi s misterijom – na koji su način ljudi koristili ovu zgradu.

Izvor: 100posto.jutarnji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti