Čudo neviđeno u središtu Zagreba (FOTO)

Kraj maršala život se najnormalnije odvija. U samom centru Zagreba, u Domagojevoj ulici, tek nikli, jedva primjetni grmovi ruža čine jednostavan natpis “Tito”.

titoo

Za stanovnike kvarta to je sasvim normalan prizor jer te grmove gledaju već decenijama, koliko oni tu stoje, dok je za slučajne prolaznike izvor čuđenja činjenica da tu ima bilo kakvog natpisa.

“To vam tu stoji još odavna, otkad sam se ja tu doselila”, govori jedna penzionerka, kojoj natpis nimalo ne smeta.

“Znate, ovdje vam živi puno starijih ljudi koji iz tih vremena imaju dobre uspomene, a nisam ni čula da je nekom smetalo početkom devedesetih. Ali, da se mene pita, trebala bi stajati ispisana riječ ‘budućnost'”, govori ona.

titoo1

Svako ima svoju teoriju o tome koliko Tito stanuje u njihovom vrtu, ali svima im je zajednička samo jedna stvar – godine se odavno broje u dvije brojke. Kad ruže procvjetaju, kažu mještani, Zrinjevac ih uredi da bi sve izgledalo kako treba. Dvadesetogodišnji student Karlo Borko, koji se rodio mnogo nakon što je natpis postavljen, ne misli da je ime maršala najprimjereniji mogući sadržaj, ali ne planira se nervirati oko toga.

“Znam da je to ovdje, ali imam prečeg posla sa studijem i hobijima. Ako nije bitno mojim roditeljima, koji su iz neke starije generacije, zašto bi bilo bitno meni”, pita se Borko.

titoo2

Preko puta natpisa dječje je igralište na koje na tobogan dolaze roditelji, bake i djedovi iz obližnjih kvartova. I svi redom odmahuju rukom da su znali da je nekakav politički natpis uopšte tu.

“Ko će se zamarati time kad moram gledati gdje mi je unuk”, rekla je na brzinu jedna baka potrčavši do tobogana.

Izvor: vecernji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti