TITOV “GALEB” PONOVO PLOVI! Bio je NAJPOZNATIJI BROD JUGOSLAVIJE, a evo šta je dočekao (FOTO)

Nekadašnja ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, brod “Galeb” otegljen je iz riječke luke u brodogradilište Dalmont u Kraljevici gde će biti preuređen u brod muzej.

galeb1

Vrijednost radova  se procjenjuje na oko 6 miliona eura, a rok za završetak radova je početak 2022.

“Galeb” je u riječkoj luci bio privezan od sredine 2013. godine. Brod je izgrađen i porinut 1938. u Đenovi pod imenom “Ramb III”, a prva namjena mu je bio prevoz banana.

Početkom Drugog svjetskog rata prenamijenjen je u ratni brod, 1943. preuzeli su ga Nijemci i do kraja rata djelovao je kao minopolagač pod imenom “Kiebitz”.

Na kraju Drugog svjetskog rata je potopljen u riječkoj luci. Poslije tri godine izvučen je iz mora da bi je postao školski brod “Galeb” i ploveća rezidencija predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Na njemu je Tito obavio niz državničkih putovanja i održavao sastanke sa šefovima država, uglavnom vezano uz Pokret nesvrstanih.

Nakon raspada Jugoslavije “Galeb” je otplovio u Boku Kotorsku, prodat je grčkom brodovlasniku koji ga je povjerio na remont brodogradilištu Viktor Lenac, a tamo je i ostao nakon stečaja vlasnika. Otkupio ga je Grad Rijeka.

galeb2

Brod se uređuje u muzej u sklopu projekta Rijeka 2020 – Evropska prijestolnica kulture, i to u okviru evropskog projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine”, koji obuhvata i uređenje Palače šećera za sjedište Muzeja grada Rijeke.

Autorke stalne postavke su Nataša Babić i Ema Makarun iz Muzeja grada Rijeke, u saradnji s istoričarem Tvrtkom Jakovinom.

Muzejska postavka će se prostirati na 4.500 kvadratnih metara broda. Multimedijalna i interaktivna stalna postavka broda muzeja sastojaće se od četiri cjeline: istorija broda od 1938. do 1990, uloga Josipa Broza Tita i njegovih putovanja na brodu u razvoju Pokreta nesvrstanih, život na školskom brodu i predstavljanje broda kao tehnološkog dostignuća svog vremena.

Predviđeno je da brod muzej bude privezan uz Molo longo u riječkoj luci.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti