Misterija bez odgovora: Bizarna kugla zlatnog sjaja otkrivena na dnu Pacifika (FOTO & VIDEO)

 Iz dubokih voda Aljaske izvučen je neobičan predmet zlatnog sjaja.

Naučna zajednica sada stoji pred intrigantnim izazovom: Šta je ta misteriozna kugla? Stručnjaci sugerišu biološko porijeklo objekta, ali njegova stvarna priroda i dalje je velika nepoznanica.

“Uspješno smo izvukli objekt na brod, ali utvrđivanje njegovog tačnog identiteta postalo je prava zagonetka”, komentarisao je Sam Candio, koordinator ekspedicije za Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu (NOAA).

“Ovo nas iskustvo podsjeća koliko još imamo toga otkriti o tajnama naših okeana.”

Misteriozna kugla, koju je dokumentovala NOAA-ina ekipa za istraživanje okeana, nalazila se otprilike 3 km ispod površine okeana, na morskoj planini. S promjerom od približno 10 centimetara, na dnu kugle primijećena je mala rupa. To je potaknulo pretpostavke da bi mogla biti ljuska nekog jajeta ili ostatak morske spužve. No, njeno izvlačenje na površinu donijelo je još više pitanja među istraživačima.

Candio i njegov tim trenutno istražuju je li ova kugla poznata vrsta, novootkrivena vrsta ili možda neki nepoznat oblik morskog života: “Za dublju analizu i razumijevanje ovog nalaza potrebno je laboratorijsko okruženje. Bit će ključno koristiti napredne alate i kombinovano stručno znanje.”

Ovo neobično otkriće uslijedilo je tokom NOAA-ine ekspedicije “Seascape Alaska”, koja nastoji produbiti naše razumijevanje dubina voda Aljaske. Cilj je istražiti područje i donijeti nova saznanja o poznatim, ali i nepoznatim vrstama morskog života.

Candio ističe važnost ovakvih otkrića: “Nove vrste mogle bi donijeti revolucionarne promjene u medicini, energetici pa čak i prehrambenoj industriji. Sa svakim novim otkrićem postajemo svjesniji koliko je važno štititi i održivo upravljati našim oeaknima.”

Izvor: radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti