Podvodna piramida Azora: Može li ovo biti posljednja karika prema otkriću Atlantide?

Prije otprilike deset godina, 2013. godine, portugalske medijske kuće su objavile zanimljivo otkriće. Navodno, otkrivena je ogromna podvodna piramida između ostrva Sao Miguel i Terceira na Azorima. “Piramidu” je prvi otkrio Diocleciano Silva.

Gospodin Silva je završavao svoje putovanje jahtom u Atlantiku, u blizini Azorskih ostrva, kada je iznenada dobio čudan znak sa svog radara koji je odmah uzeo u obzir. Nakon identifikacije radarskih signala, gospodin Silva je primijetio kolosalnu strukturu koja je izgledala kao piramida a čiji je vrh potopljen oko 13 metara ispod površine okeana.

Prema g. Silvi, ova nevjerovatna formacija mogla bi pripadati mitskoj Atlantidi. Kao što slike sugerišu, podvodna piramida ima savršen oblik i u svojim tačkama je okrenuta baš kao i Velika piramida u Gizi. Mjerenja su obavljena GPS tehnologijom.

GPS lokacija mjesta © selectdirections

Procjenjuje se da je struktura visoka 60 metara sa osnovom od 8.000 kvadratnih metara. Ove podatke analizirao je i hidrografski institut portugalske mornarice, želeći utvrditi da li je struktura vještačka ili samo prirodna pojava.

Batimetrijska karta područja Bank of João de Castro, između ostrva Terceira i Sao Miguel, Azori

U nastavku možete vidjeti izvještaj portugalskih vijesti nakon otkrića piramide. Tu je i kratak intervju sa Dioklecijanom Silvom, koji tvrdi da je njegov nalaz autentičan.

Postoje mnoge spekulacije i teorije o piramidi. Neki istraživači idu u krajnost i tvrde da je ovo ostatak Atlantide, neki čak kažu da su je napravili vanzemaljci. Naučnici kažu da, na osnovu najnovijih skeniranja, struktura izgleda kao podvodno vulkansko brdo.

Piramida se nalazi u području srednjeg Atlantika koje je pod vodom posljednjih 20.000 godina. Ovo je otprilike vrijeme posljednjeg ledenog doba. Pristalice ideje da je ovo objekt koji je napravio čovjek kažu da je za njegovu izgradnju odgovorna civilizacija koja je ovdje postojala prije ledenog doba.

Zanimljivo je da ovo otkriće dolazi nakon što su arheolozi iz portugalske asocijacije za arheološka istraživanja, otkrili neke dokaze o postojanju ljudi na Azorima hiljadama godina prije dolaska portugalskog naroda. Ova činjenica uvjerila je neke istraživače da dodatno podrže ideju da je piramidu napravila drugačija, starija civilizacija.

Ostrvo Pico, gdje su pronađeni dokazi o starijoj civilizaciji od portugalske. U pozadini možete vidjeti planinu Pico, najvišu planinu u Portugalu © Wikimedia Commons

No, kako god stvari izgledale, još uvijek nema definitivnog objašnjenja o porijeklu strukture. Stručnjaci iz portugalske mornarice rekli su da je Diocleciano koristio sonarnu opremu sa vrlo niskom rezolucijom zbog čega je ovo obično “vulkansko brdo” izgledalo kao savršeno kvadratna piramida.

Iz geološke perspektive, Azori se nalaze iznad aktivnog trostrukog spoja između tri velike svjetske tektonske ploče (Sjevernoamerička ploča, Evroazijska ploča i Afrička ploča), stanje koje je uzrokovalo postojanje mnogih rasjeda i pukotina u ovoj regiji Atlantika.

Ostrva arhipelaga nastala su vulkanskim i seizmičkim aktivnostima tokom neogenog perioda. Kada pogledate veoma aktivnu vulkansku i seizmičku istoriju regiona, vrlo je moguće da su piramidu stvorile ove prirodne sile.

Međutim, uvijek postoji prostor za intrigantne teorije. Uvijek postoji mala šansa da je napredna i inteligentna civilizacija pronašla neki visoki energetski potencijal na ovom mjestu i odlučila da izgradi piramidu kako bi iskoristila tu energiju. Kanalisanje energije je oduvijek bilo povezano s piramidama i ova nije izuzetak.

Nadalje, neki istraživači drevnih piramida vjeruju da se u blizini ove nalaze još dvije piramide. Oni sugerišu da kada ih pogledate, postoji uzorak sličan piramidama u Egiptu. G. Silva takođe čvrsto vjeruje da bi moglo doći do otkrića još dvije piramide u području.

Ni deset godina kasnije, danas, nema mnogo informacija ili bilo kakvog ažuriranja o otkriću podvodnih piramida na Azorima. Čini se da je ova tema u međuvremenu zakopana u moru velikih novih otkrića, pa je ostala izgubljena u vremenu.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti